17:20:00 03.10.2023
Stiri

Reținere cu focuri de armă trase din „Kalașnikov” a doi membri de la „Promo-LEX”, la un „post de menținere a păcii” din Transnistria: Cazul din 2005 a ajuns la CEDO

Social 29.05.2019 14:37 Vizualizări1724 Autor: Ziarul National
Reținere cu focuri de armă trase din „Kalașnikov” a doi membri de la „Promo-LEX”, la un „post de menținere a păcii” din Transnistria: Cazul din 2005 a ajuns la CEDO


Pe 19 iulie 2005, doi membri ai Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole și Alexandru Postica, au fost reținuți de câțiva soldați ruși în timp ce se deplasau de la Coșnița spre Chișinău, la un așa-zis „post de menținere a păcii”, pe motiv că ar fi fotografiat un panou publicitar din apropierea postului nr. 9 cu inscripția „Drum bun – Raionul Dubăsari”.

Un ofițer rus, care îndeplinea funcția de șef al grupului de militari, a cerut ca filmul din aparatul de fotografiat să fie distrus, iar altul a tras, la un moment dat, fără avertisment, două rafale în regim automat dintr-o armă „Kalașnikov”. Intervenția profesionistă a unui polițist din cadrul poliției rutiere din raionul Dubăsari a reușit să evite un incident grav, care se putea solda cu victime.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat, pe 16 mai curent, guvernelor de la Chișinău și Moscova cauza Manole și Postica vs. R.Moldova și Federația Rusă, care se referă la acest caz.

Cele două guverne au termen până la 18 septembrie 2019 pentru a decide dacă reglementează sau nu cauza în mod amiabil.

Atunci, incidentul a fost soluționat abia după miezul nopții, prin eforturile comune ale reprezentanților structurilor naționale și autorităților constituționale centrale și locale, precum și datorită reacției prompte a jurnaliștilor, societății civile și ale multor localnici din raionul Dubăsari, care au reușit deblocarea traficului și eliberarea automobilului reprezentanților „Promo-LEX”.

Amintim că acesta nu este unicul caz când pacificatorii ruși au deschis abuziv focul împotriva civililor. Pe 1 ianuarie 2012, un soldat de la același post de pacificatori a împușcat mortal un tânăr de numai 18 ani din localitatea Pârâta.

Asociația „Promo-LEX” insistă asupra efectuării unei analize privind relevanța, riscurile și impactul socio-economic și de securitate a cel puțin două posturi de la Vadul lui Vodă, unul dintre care se află pe teritoriul capitalei R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md