Reținere cu focuri de armă trase din „Kalașnikov” a doi membri de la „Promo-LEX”, la un „post de menținere a păcii” din Transnistria: Cazul din 2005 a ajuns la CEDO
Pe 19 iulie 2005, doi membri ai Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole și Alexandru Postica, au fost reținuți de câțiva soldați ruși în timp ce se deplasau de la Coșnița spre Chișinău, la un așa-zis „post de menținere a păcii”, pe motiv că ar fi fotografiat un panou publicitar din apropierea postului nr. 9 cu inscripția „Drum bun – Raionul Dubăsari”.
Un ofițer rus, care îndeplinea funcția de șef al grupului de militari, a cerut ca filmul din aparatul de fotografiat să fie distrus, iar altul a tras, la un moment dat, fără avertisment, două rafale în regim automat dintr-o armă „Kalașnikov”. Intervenția profesionistă a unui polițist din cadrul poliției rutiere din raionul Dubăsari a reușit să evite un incident grav, care se putea solda cu victime.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat, pe 16 mai curent, guvernelor de la Chișinău și Moscova cauza Manole și Postica vs. R.Moldova și Federația Rusă, care se referă la acest caz.
Cele două guverne au termen până la 18 septembrie 2019 pentru a decide dacă reglementează sau nu cauza în mod amiabil.
Atunci, incidentul a fost soluționat abia după miezul nopții, prin eforturile comune ale reprezentanților structurilor naționale și autorităților constituționale centrale și locale, precum și datorită reacției prompte a jurnaliștilor, societății civile și ale multor localnici din raionul Dubăsari, care au reușit deblocarea traficului și eliberarea automobilului reprezentanților „Promo-LEX”.
Amintim că acesta nu este unicul caz când pacificatorii ruși au deschis abuziv focul împotriva civililor. Pe 1 ianuarie 2012, un soldat de la același post de pacificatori a împușcat mortal un tânăr de numai 18 ani din localitatea Pârâta.
Asociația „Promo-LEX” insistă asupra efectuării unei analize privind relevanța, riscurile și impactul socio-economic și de securitate a cel puțin două posturi de la Vadul lui Vodă, unul dintre care se află pe teritoriul capitalei R. Moldova.
TEATRU // Festivalul visătoarelor, la Iași. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit prima ediție a Festivalului de regie feminină „Cătălina Buzoianu”
Scriitorii interziși în Transnistria vor merge din nou la Tighina, de această dată însoțiți de Oleg Serebrian, vicepremierul responsabil de Reintegrare: Tiraspolul, somat să se abțină de la acțiuni provocatoare
„Inima Nistrului”, un nou traseu de ciclism și drumeție lansat în R. Moldova: În cât timp pot fi parcurși cei 42 km