16:11:10 07.07.2020
 
Stiri

Republica fără nume

Actualitate 17.05.2020 10:29 Vizualizări1166 Autor: Ziarul National
Republica fără nume


Trustia, elegii politikoase

Un politician, căruia nu-i dăm numele din motive pe care le veți afla în continuare, l-a somat pe un alt politician să nu-i mai pronunțe numele. Deși motivele acestui deziderat sunt confuze, ne-am gândit că nu ar fi o idee rea ca în general să nu pronunțăm numele politicienilor, să vorbim doar despre faptele lor lipsă.

Și atunci cum să știm despre cine e vorba în avalanșa cotidianeității, mă veți întreba? E simplu de tot. Iată cum ar arăta știrea respectivă: „Liderul de partid trimis de cancelaria cerească și care iubește ca nimeni altul această țară și acest popor, care respiră mult mai ușor după fuga rușinoasă, dar sănătoasă a păpușarului, l-a somat pe șeful de stat întreținut de părinți, iubitor de căpșune, să nu-i mai pomenească numele". Vă e neclar ceva? Sau: "Zimbrul statalității iubitor de căpșune și orez cu carne de porc, pudelul lui Huilă, l-a avertizat pe finul păpușarului că va lovi primul, dacă acesta va continua să clatine corabia statalității părăsită de șobolani. „După cum a spus un cunoscut de-al meu (se referă la Huilă), dacă e vorba de bătaie, lovește primul”, s-a exprimat amatorul de căpșunele.

La rândul său, finul i-a transmis cucernicului iubitor de vin casnic, alpinistului de Athos cu butoaie în spate, alintatului președinte să stea bine pe scăunel, căci urmează o investigație care va scoate la lumină toate sursele sale financiare. Dodon s-a bâlbâit și a spus că nu e sigur că va mai candida în alegerile prezidențiale". Dodon este utilizat în acest caz ca supranume. E singurul caz din practica politică autohtonă când numele unui politician coincide cu porecla, supranumele lui. „Ești un dodon”, l-am auzit pe un vecin spunându-i altui vecin, care a sărit imediat la bătaie. Iar expertul degringoladolog Ingwar Nacrucevski a fost amenințat cu justiția și expulzarea peste Prut pentru că i-a sugerat unei doamne în halat, aflată în troleibuz, o oarecare asemănare cu Dodon ieșit din copcă. Vă voi ține la curent cu evoluția cazului.

Ca să vă convingeți că nu veți întâmpina dificultăți la citirea știrilor fără nume de politicieni, vă mai prezentăm niște exemple (în ordine aleatorie). Îl cunoașteți fără îndoială pe brutarul și miliționerul care l-a numit „Doi metri de bulbuci” pe politicianul care a observat „drapele străine” pe batimantele Președinției și Parlamentului, ca formă și ca caracter. Dar cine i-a uitat pe Băbacu, Șmecherilovici, pe Iuda cu doi plămâni diferiți, pe Serafică fără frică sau pe centristul conjuncturist și „trădătorul profesional” de Bașcalia, pe prințul ot Pârjolteni, pe bonjur maman, Zina-Carabina, pe trimisul lui Dumnezeu pentru unii, rață mută pentru alții, pe stejarul care a rămas fără bani de chiloți pe alocuri, pe simplul prim-ministru, pe soțul primăriei etcetera și viceversa… Iar noua generație de politicieni, salvatoarea nației și promițătoarea recuperatoare a miliardului, în frunte cu spaima liceenilor, harvardiana Maia d-Arc și harvardienii/ele ei, cu trimisul cancelariei cerești și finul Țopilor, cu Știulete, cu pugilistul, rugbistul și, firește, soțul Jasminei, primarul Șorheiului etcetera și viceversa, nu e mai puțin recognoscibilă decât generația miliardului dispărut.

Acum stau și mă gândesc că, la o nevoie, putem renunța cu toții la nume, să nu folosim în general nume proprii, nici măcar Republica Moldova. Să fie republica fără nume cu cetățeni fără nume, locuind în orașe și sate fără nume, pe străzi fără nume.

Imaginați-vă cât ar fi de interesant, mult mai interesant decât acum. Am intra în Ghinesbuc, am deveni o republică vedetă, ar năvăli turiștii peste noi, dacă se va încheia pandemia. Dacă nu, ne vor vizita on-line, ca să ne vadă fotografiile. Tot mai bine ceva decât nimicul Guvernului „tehnocrat” condus de contabilul păpușarului care a aruncat curcani în curtea viitorului său șef amator de căpșune mășcate, întreținut de părinții mafiei rusești.

Al vostru eclecticostalgicn, popocatepetl, anonimograf.

Notă de protecție: HUÍLĂ, (2) huile, s. f. 1. Cărbune natural negru, compact, dur, sfârâmicios și lucios, întrebuințat drept combustibil, precum și în industrie, la fabricarea cocsului metalurgic, la extragerea gazului de iluminat și a gudroanelor. 2. Sortiment de huilă (1).[1] – Din fr. houille. (Sursa DEX-2009)

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md