19:29:43 06.08.2020
 
Stiri

REGRES // Guvernul Chicu reia o inițiativă EȘUATĂ a Guvernului Filip: Judecătorii care au emis decizii în baza cărora R. Moldova a fost condamnată la CtEDO ar putea fi pedepsiți

Actualitate 03.07.2020 14:42 Vizualizări996 Autor: Ziarul National
REGRES // Guvernul Chicu reia o inițiativă EȘUATĂ a Guvernului Filip: Judecătorii care au emis decizii în baza cărora R. Moldova a fost condamnată la CtEDO ar putea fi pedepsiți


Judecătorii care se fac vinovați de condamnarea R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) ar putea fi trași la răspundere.

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege care prevede că și atragerea la răspundere disciplinară, nu numai o decizie definitivă a instanței de judecată, va constitui motiv de înaintare a acțiunii în regres pentru repararea prejudiciului adus statului.

„Statul, în cazul reparării prejudiciului în temeiul art. 2007, are drept de regres față de persoana responsabilă din organele de urmărire penală, procuratură sau instanță judecătorească, dacă vinovăția lor este constatată prin sentință judecătorească sau dacă în cadrul unei proceduri disciplinare s-a constatat intenția ori neglijența gravă în acțiunile sau inacțiunile sale”, este una dintre propunerile Guvernului.

Amintim că Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției în Guvernul Filip, anunța public, la finele lunii ianuarie 2016, o „reformă fără precedent” în R. Moldova.

CITIȚI și FUMIGENELE justiției. Ce s-a ales din acțiunile de regres inițiate de Ministerul Justiției

„A sunat ceasul ca fiecare pesoană atunci când greşeşte, să se gândească la greşelile sale şi să răspundă pentru ele. Mai ales când este vorba despre cetăţeanul Republicii Moldova. Ministerul Justiţiei, din numele Republicii Moldova, lansează astăzi, în premieră, acţiuni civile de regres contra persoanelor fizice care ocupă funcţii înalte în stat, în special în sistemul judecătoresc, în organele Procuraturii, dar şi în alte instituţii publice, precum şi în structurile administraţiei publice locale, ale căror acţiuni sau inacţiuni au determinat şi au contribuit semnificativ la încălcarea prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”, spunea atunci Cebotari și prezenta o listă cu primii 37 de pretendenți care urmau a fi trași la răspundere.

Ulterior, niciunul dintre judecătorii sau procurorii, responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, nu a fost pedepsit, instanţele respingând toate cererile de chemare în judecată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

V. Pădureanu 03.07.2020 15:21

E o initiativa extrem de utila contra justitiei criminale, dar e necesar de inclus si structurile de stat care isi bat joc de proprietatea privata a cetatenilor, accesul liber la un proces echitabil, hartuirea agentilor economici, crearea barierelor prin jungla de cerinte si proceduri intelese numai de ei, nerespectarea legilor si procedurilor de catre functionarii de stat, corupti si mancatori de bani ai contribuabililor, distrugatori de sorti si vieti omenesti... Poate ca atunci se vor diminua adresarile la CEDO

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md