04:05:48 11.04.2021
 
Stiri

Rectorul ales al USM, Igor Șarov, ÎMPIEDICAT să-și exercite mandatul, deși a fost ales cu două luni în urmă. Consiliul de Administrație al USM a cerut președintelui Maia Sandu, spicherului și premierului să intervină

Actualitate 24.02.2021 13:59 Vizualizări1866 Autor: Ziarul National
Rectorul ales al USM, Igor Șarov, ÎMPIEDICAT să-și exercite mandatul, deși a fost ales cu două luni în urmă. Consiliul de Administrație al USM a cerut președintelui Maia Sandu, spicherului și premierului să intervină


Consiliul de Administrație al Universității de Stat din Moldova (USM) își exprimă dezacordul în legătură cu tergiversarea procesului de confirmare în funcție a noului rector, Igor Șarov, și consideră că o atare atitudine diminuează imaginea USM și pune în pericol bunul mers al lucrurilor în instituție. În acest sens, 27 din cei 30 de membri ai Consiliului de Administrație solicită organelor de stat să recunoască legitimitatea alegerilor din 16 decembrie 2020 și să respecte votul majorității acordat lui Igor Șarov. O scrisoare în acest sens a fost remisă la adresa Președinției, Parlamentului și Guvernului.

„În prezent, în virtutea circumstanțelor create de ceva timp, USM nu poate funcționa în deplina sa capacitate: nu-și poate elabora, aproba și implementa noi documente de activitate strategică și planuri de dezvoltare, în situația în care toate strategiile universitare pe termen mediu au expirat. Neconfirmarea rectorului ales nu permite asigurarea plenară a activităților universitare, iar acest fapt generează dificultăți pe toate segmentele, dar mai ales pe cel al politicii de personal și al ajustării de structură și infrastructură, impuse de evoluția continuă a unei universităţi”, se arată în scrisoarea remisă președintelui Maia Sandu, premierului interimar Aureliu Ciocoi, spicherului Zinaida Greceanîi și ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa.

Citește și: Rectorii aleși ai UTM și USM, Bostan și Șarov, ÎMPIEDICAȚI să-și îndeplinească atribuțiile. Ministerul Educației, condus de Lilia Pogolșa, nu a semnat ordinele de numire în funcție

Potrivit scrisorii semnate de Consiliul de Administrație al USM, este inadmisibil ca după mai bine de două luni rectorul ales să nu fie confirmat în funcție.

„Această situație scoate în evidență nerespectarea unor principii esențiale ce stau la baza funcționării unei universități şi pun la îndoială sistemul de valori al unui mediu academic, inclusiv: libera exprimare, implicarea democraticăîn viaţa universitară a membrilor colectivului profesoral şi cel studenţesc”.

Citește și: Ministerul Educației oferă EXPLICAȚII cu privire la nesemnarea ordinelor de numire în funcție a rectorilor USM și UTM. Șarov și Bostan mai au de asteptat câteva săptămâni, după ce unele „persoane fizice au CONTESTAT alegerile”

De menționat că ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, este persoana care urmează să semneze ordinul privind confirmarea în funcție. Potrivit MECC, unele persoane fizice ar fi contestat alegerile rectorului USM.

„Actualmente, contestațiile respective sunt examinate de Consiliul de Etică şi Management, o structură deliberativă independentă la nivel național. Această structură are obligația de a examina aspectele în legătură cu care a fost sesizat și a răspunde sesizării în termen de trei luni de la data primirii sesizării. Consiliul urmează să se pronunțe asupra tuturor contestațiilor menționate, care, în prezent, sunt în proces de examinare în conformitate cu cadrul legal. Astfel, MECC va avea posibilitatea de emitere a actelor de numire în funcții de rector ulterior examinării și emiterii hotărârilor Consiliului de Etică și Management, pe cazurile menționate”, se arăta într-un comunicat de presă al MECC din 26 ianuarie 2021.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Andrei Bunu 24.02.2021 14:30

Inteleg, dar solutia propusa musai trece, la inceput, si cu concursul voturilor PSRM. Maia are experienta nefasta a colaborarii cu PSRM in 2019. Trebuie sa fii un mare...ca sa calci pe aceeasi grebla a doua oara. De decizia care o va lua in continuare, fara presiuni din afara, Maia va fi responsabila in exclusivitate. Din pacate covidul a scos in evidenta si adevarata fata a politicienilor nostri, lasi, duplicitari, ghidati de interese obscure, ezitanti, lipsiti de curaj. Stiu, un politician adevarat stapaneste si arta compromisului, dar anume COVIDUL ne da o lectie: cu Covidul nu poti face compromis.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

02.04.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fake după fake

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md