14:18:07 12.04.2024
Stiri

R. Moldova, la conferința internațională de la Haga „Restabilirea Justiției pentru Ucraina”: „Încălcarea sistematică a dreptului internațional și umanitar de către Rusia trebuie sancționată, pentru a face dreptate victimelor crimelor de război”

Actualitate 03.04.2024 13:37 Vizualizări1108 Autor: Ziarul National
R. Moldova, la conferința internațională de la Haga „Restabilirea Justiției pentru Ucraina”: „Încălcarea sistematică a dreptului internațional și umanitar de către Rusia trebuie sancționată, pentru a face dreptate victimelor crimelor de război”


Federația Rusă trebuie sancționată pentru crimele de război și împotriva umanității săvârșite în Ucraina, astfel încât să fie prevenite asemenea de acțiuni oriunde în lume, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care a reprezentat R. Moldova la conferința internațională de la Haga cu genericul „Restabilirea Justiției pentru Ucraina”.

Evenimentul a reunit miniștri de Externe și de Justiție, precum și oficiali de rang înalt pentru a face bilanțul eforturilor realizate în documentarea crimelor de agresiune comise în Ucraina, pentru a intensifica cooperarea internațională în mai multe formule, în vederea sprijinirii Procuraturii Generale a Ucrainei în procesul investigării și urmăririi penale crimelor de război.

„Sunt mai mult de doi ani de la începutul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și continuă, și astăzi, provocând pagube și suferințe incomensurabile. Încălcarea sistematică a dreptului internațional și a dreptului umanitar de către Federația Rusă trebuie sancționată, pentru a face dreptate tuturor victimelor crimelor de război și împotriva umanității, dar și pentru a preveni astfel de acțiuni oriunde în lume”, a afirmat ministra Justiției.

Ministerul Justiției precizează că, în cadrul conferinței, s-a discutat despre crearea și lansarea Registrului daunelor și a mecanismului de compensare, document emis în luna mai 2023, ca Acord parțial extins al Consiliului Europei. Acest registru este deja deschis pentru depunerea cererilor de oferire a daunelor.

„Este un pas înainte și un rezultat al eforturilor unite ale lumii libere pentru restabilirea justiției și reconstrucția Ucrainei. Republica Moldova a fost de la bun început alături de poporul ucrainean și va continua să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, să acorde ajutor persoanelor refugiate în țara noastră și să participe la acțiunile comune de responsabilizare”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Conferința a fost găzduită de ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, Hanke Bruins Slot, de ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și de comisarul pentru justiție al Uniunii Europene, Didier Reynders.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md