R. Moldova se încadrează în termenele prevăzute pentru implementarea celor NOUĂ recomandări ale Comisiei Europene, în contextul cererii de aderare la UE. „Peste 600 de oameni pregătesc republica noastră pentru ADERARE la UE”


R. Moldova se încadrează în graficul prevăzut în Planul de Acțiuni pentru implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, în contextul cererii de aderare la Uniunea Europeană, a dat asigurări astăzi vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, care a enumerat cele mai importante realizări care țin de viitorul european al R. Moldova.
Potrivit lui Popescu, R. Moldova va avea, în premieră, prima contribuție la raportul de extindere al Comisiei Europene (CE).
„Tradițional, acest raport este publicat în luna octombrie și evaluează progresele fiecărui stat candidat la aderare prin prisma gradului de pregătire, pentru a obține statutul de stat membru al UE. A fost un lucru enorm, în care au fost implicați sute de angajați în sectorul public din R. Moldova. Am avut peste 600 de oameni, de regulă membrii celor 35 de grupuri de lucru, care pregătesc R. Moldova pentru aderarea la UE. Acest raport trimis Comisiei Europene are aproape 900 de pagini. În următoarele săptămâni, CE va evalua acest raport, iar ulterior, în luna iunie, vom trimite o actualizare a progreselor”, a menționat vicepremierul Popescu.
CITIȚI și „Moment istoric”: Vicepremierul Nicu Popescu a înmânat oficialilor de la Bruxelles contribuţiile R. Moldova pentru Raportul de Extindere a UE
În documentul trimis conducerii UE au fost prezentate detalii despre gradul de îndeplinire a celor nouă recomandări ale Comisiei Europene.
„Prima recomandare ține de finalizarea etapelor esențiale privind reforma justiției, ocuparea posturilor vacante ale Consiliului Superior al Magistraturii și organelor de specialitate. La această etapă putem constata anumite progrese pe plan legislativ și în privința modului cum funcționează justiția din R. Moldova. A fost adoptată legislația necesară pentru verificarea declarației de avere și interese persoanele a candidaților. A doua recomandare ținea de redresarea deficiențelor identificate de OSCE, ODIR și Consiliul Europei/ Comisia de la Veneția. Aceste recomandări au fost deja implementate. Au fost operate modificări la Codul Electoral, care au intrat deja în vigoare.
Cea de-a treia recomandare se referă la respectarea angajamentului de a lupta împotriva corupției. Au fost implementate mai multe ajustări legislative, dar putem constata că anumite lucruri concrete se întâmplă. Un exemplu în acest sens este condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare și confiscarea unor bunuri de peste cinci miliarde de lei. 265 de milioane de euro urmează să fie restituite”, a spus Popescu.
Un alt angajament se referă la dezoligarhizare, prin eliminarea influenței excesive a intereselor corupte în viața economică, politică și publică.
„Am obținut progrese care limitează influența oligarhilor asupra R. Moldova. Cea de-a cincea recomandare ține de lupta împotriva crimei organizate, amenințărilor, cooperării sporite cu partenerii noștri. R. Moldova a întreprins mai multe acțiuni importante pentru fortificarea capacităților noastre comune de a combate crima organizată. Pentru cooperarea noastră cu UE este foarte importantă prezența misiunii FRONTEX în R. Moldova. Asta permite instituțiilor noastre să se integreze plenar în cooperarea cu partenerii externi. Tot în acest cadru se înscrie și lansarea misiunii civile a UE, care va lucra cu instituțiile noastre pentru a fortifica capacitatea noastră de a combate crima organizată”, a conchis Popescu.











































































