16:51:11 29.11.2023
Stiri

VIDEO // R. Moldova devine membru cu drepturi depline al Mecanismului de protecție civilă al UE: „R. Moldova s-a dovedit a fi un partener de încredere, împreună suntem mai puternici”​

Actualitate 29.09.2023 14:14 Vizualizări1052 Autor: Ziarul National
VIDEO // R. Moldova devine membru cu drepturi depline al Mecanismului de protecție civilă al UE: „R. Moldova s-a dovedit a fi un partener de încredere, împreună suntem mai puternici”​


Comisia Europeană și R. Moldova au semnat vineri, 29 septembrie, acordul prin care republica noastră devine stat participant la Mecanismul de protecție civilă al UE.

Odată cu ratificarea documentului de către R. Moldova, Acordul va fi aplicat provizoriu până la intrarea completă în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Acordul de acordare a statutului de membru al R. Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al UE a fost semnat astăzi la Chișinău de către comisarul european pentru Managementul Crizelor, Janez Lenarčič, și ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.


„Astăzi, sunt mândru să urez bun-venit R. Moldova în familia salvatorilor europeni: Mecanismul de protecție civilă al UE. Acest pas vine la cinci luni după ce am prezentat R. Moldova un document de parcurs cu privire la următorii pași pentru aderarea la Mecanismul de protecție civilă al UE. În timp ce atacul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a determinat mii de ucraineni să fugă de război, R. Moldova s-a dovedit a fi un partener de încredere, găzduind și adăpostindu-i pe mulți. Vreau să mulțumesc autorităților de protecție civilă din R. Moldova pentru munca depusă. Prin aderarea R. Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al UE, ne putem îmbunătăți în mod semnificativ pregătirea pentru situații de urgență și putem construi un sistem mai rezistent de gestionare a riscurilor de dezastre în Europa. Suntem mai puternici împreună”, a declarat la eveniment comisarul european.

„Aderarea la Mecanismul de protecție civilă va crește atât calitatea vieții, cât și a serviciilor oferite de sistemul afacerile interne cetățenilor republicii noastre. Prin semnarea acestui acord, R. Moldova demonstrează că are capacitate europeană de intervenție, iar pe latura de protecție civilă deja este integrată în UE. Mulțumim Uniunii Europene care reconfirmă că R. Moldova are familie și că cetățenii noștri contează pentru Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Mecanismul de protecție civilă al UE, bazat pe cooperare și solidaritate, permite statelor să ofere asistență unui alt stat atunci când acesta este lovit de un dezastru. R. Moldova a beneficiat de Mecanismul de Protecție Civilă al UE pentru a face față unei strămutări de mare amploare declanșate de invazia Rusiei în Ucraina. La începutul acestui an, UE a instalat, de asemenea, 36 de generatoare de energie în 30 de spitale din R. Moldova din rezerva sa de energie rescEU. În plus, UE a sprijinit R. Moldova cu 48 de milioane de euro în ajutor umanitar de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În calitate de membru cu drepturi depline al Mecanismului de Protecție Civilă al UE, R. Moldova va putea primi sprijin imediat și, de asemenea, trimite asistență țărilor afectate de dezastre provocate de om sau naturale prin intermediul Mecanismului, ceea ce duce la un răspuns la criză mai puternic și mai bine coordonat.

Mecanismul de protecție civilă al UE își propune să consolideze cooperarea dintre țările UE și 10 state participante - Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania, Ucraina și, cel mai recent, R. Moldova - în domeniul protecției civile pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.

De la înființarea sa în 2001, Mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns la 700 de cereri de asistență în interiorul și în afara UE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md