21:08:36 22.03.2023
Stiri

Putin atentează la o porţiune uriaşă de pe fundul Oceanului Arctic, după ce Norvegia a anunțat astăzi despre DESCOPERIREA unui zăcământ substanţial de minerale şi metale rare. „Să trecem la treabă”

Actualitate 27.01.2023 18:58 Vizualizări1277 Autor: Ziarul National
Putin atentează la o porţiune uriaşă de pe fundul Oceanului Arctic, după ce Norvegia a anunțat astăzi despre DESCOPERIREA unui zăcământ substanţial de minerale şi metale rare. „Să trecem la treabă”


Vladimir Putin a purtat vineri discuţii cu înalţi oficiali din domeniul securităţii despre stadiul eforturilor Rusiei de a extinde în mod legal limitele exterioare ale platformei sale continentale din Oceanul Arctic, relatează Reuters. Şedinta a avut loc în ziua în care Norvegia, un important exportator de petrol şi gaze, a anunţat că a descoperit un zăcământ substanţial de minerale şi metale rare.


În 2021, Rusia a depus la Naţiunile Unite o cerere prin care încearcă să redefinească platoul său continental, care ar conţine vaste rezervoare neexploatate de petrol şi gaze. Moscova a declarat la momentul respectiv că doreşte mult mai mult din fundul Mării Arctice, o mişcare ce are implicaţii pentru Canada şi Danemarca, care au propriile lor revendicări în regiune, relatează Reuters.

Coincidenţă sau nu, Consiliul rus de Securitate a fost convocat fix în ziua în care Norvegia a făcut primele sale estimări oficiale, după ce a anunţat că a descoperit o cantitate "substanţială" de metale şi minerale, de la cupru la metale de pământuri rare, pe fundul platformei sale continentale extinse.

Un platou continental este definit de dreptul internaţional ca fiind o zonă de ape de obicei mai puţin adânci care mărgineşte ţărmul unei ţări şi care este considerată o extensie a teritoriului acesteia, permiţând ţării respective să îi exploateze resursele naturale.

„Avem mai multe chestiuni importante astăzi, stimaţi colegi, care privesc atât agenda internă, cât şi problema limitei exterioare a platoului continental al Rusiei în Oceanul Arctic. Să trecem la treabă", a declarat Putin, la începutul şedinţei Consiliului de Securitate.

Kremlinul nu a oferit deocamdată detalii suplimentare despre această întâlnire, la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt, inclusiv ministrul apărării Serghei Şoigu şi Serghei Narîşkin, şeful serviciilor de informaţii externe.

Vecinii Rusiei din Arctica au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de ambiţiile Moscovei în regiunea de importanţă strategică după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie anul trecut. Statele membre NATO au intensificat exerciţiile militare în Arctica în ultimii ani, în timp ce Rusia şi-a extins şi reînnoit infrastructura militară în regiune.

Norvegia a anunțat azi descoperirea unui zăcământ substanţial de minerale şi metale rare

O cantitate "substanţială" de metale şi minerale, variind de la cupru la metale denumite "pământuri rare", a fost descoperită în urma unui studiu norvegian pe fundul mării din zona platoului continental extins al Norvegiei, au anunţat autorităţile, vineri, în cadrul primelor estimări oficiale.

Norvergia, un important exportator de petrol şi gaze, care a devenit vital pentru europeni după sancţiunile impuse Moscovei, analizează dacă este cazul să-şi deschidă zonele sale offshore pentru exploatare minieră în largul mării, un proces care necesită aprobarea parlamentului şi care a stârnit îngrijorări legate de mediu.

"Dintre metalele găsite pe fundul mării în zona studiată, magneziul, niobiul, cobaltul şi mineralele de pământuri rare se regăsesc pe lista de minerale critice a Comisiei Europene", a declarat într-un comunicat Direcţia Norvegiană a Petrolului (NPD), cea care a realizat studiul de estimare a resurselor.

Studiul, care acoperă zone îndepărtate din Marea Norvegiei şi Marea Groenlandei, a arătat că există 38 de milioane de tone de cupru, aproape dublu faţă de volumul exploatat anual la nivel mondial, şi 45 de milioane de tone de zinc acumulate în sulfuri polimetalice. Sulfurile se găsesc de-a lungul crestei de la mijlocul oceanului, acolo unde magma din mantaua Pământului ajunge pe fundul mării, la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri.

Se estimează că aproximativ 24 de milioane de tone de magneziu şi 3,1 milioane de tone de cobalt se află în crustele de mangan crescute pe fundul rocilor de-a lungul a milioane de ani, precum şi 1,7 milioane de tone de ceriu, un metal de pământuri rare folosit în aliaje. De asemenea, se estimează că crustele de mangan conţin şi alte metale de pământuri rare, precum neodimul, ytriul şi disprosiul.

"Mineralele rare şi preţioase, precum neodimul şi disprosiul, sunt extrem de importante pentru magneţii din turbinele eoliene şi pentru motoarele din vehiculele electrice", a precizat NPD. Însă grupurile de mediu au cerut Norvegiei să amâne explorarea mineralelor de pe fundul mării până când vor fi efectuate mai multe studii pentru a înţelege organismele care trăiesc pe fundul mării şi impactul mineritului asupra acestora.

Există "o mare lipsă de cunoştinţe" despre oceanele de adâncime, unde pot fi găsite specii noi, nedescoperite, a declarat Institutul Norvegian de Cercetare Marină într-o scrisoare de consultare. NPD a declarat că estimările sale au arătat că există resurse "la faţa locului" şi că sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili cât de mult din acestea ar putea fi recuperate cu un impact acceptabil asupra mediului.

Pe 12 ianuarie, Şi compania minieră de stat din Suedia a anunţat că a descoperit în nordul țării cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa, care ar conţine peste un milion de tone de metale. Potrivit estimărilor preliminare, zăcământul de la Kiruna ar conţine mai mult de "un milion de tone de oxizi de pământuri rare", însă compania a subliniat că încă nu a cuantificat valoarea sa exactă, adăugând că până la exploatarea acestor resurse mai este încă "un lung drum" de parcurs.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md