16:51:09 23.01.2021
 
Stiri

Propunerea ÎNDRĂZNEAȚĂ a unui primar din R. Moldova, care primul a anticipat gravitatea răspândirii COVID – 19. Atunci NU a fost ascultat: „Testarea MASIVĂ ne va costa mai puțin, decât tratarea populației”

Social 03.04.2020 18:00 Vizualizări2109 Autor: Ziarul National
Propunerea ÎNDRĂZNEAȚĂ a unui primar din R. Moldova, care primul a anticipat gravitatea răspândirii COVID – 19. Atunci NU a fost ascultat: „Testarea MASIVĂ ne va costa mai puțin, decât tratarea populației” Facebook


Primarul orașului Sângerei, Arcadie Covaliov, a fost primul care a dispus suspendarea activității pieței dintr-o localitate. Acest lucru s-a întâmplat pe 12 martie curent, când puțini anticipau amploarea pandemiei pe teritoriul R. Moldova.

De specialitate medic, Arcadie Covaliov spune că în lupta cu COVID – 19 trebuie adoptate decizii eficiente – ori adoptăm regim de carantină la nivelul întregului stat, ori testăm masiv populația: „În această perioadă există o legătură foarte strânsă cu cetățenii, care ne anunță permanent despre conaționalii veniți din alte țări, iar anonimatul se păstrează. Sunt medic și cunosc ce înseamnă un lanț epidemiologic. Această boală nu este una rușinoasă”.

Alesul local afirmă că într-o localitate nu foarte mare se află repede dacă o persoană a fost diagnosticată pozitiv. „Dacă vine salvarea și ia pe cineva, atunci în câteva ore tot orașul sau satul va cunoaște acest lucru. Noi am fost pionierii care am propus să fie instituită carantina în oraș, dar nu am fost auziți. Totuși, oamenii ne-au înțeles și s-au izolat”, a menționat acesta pentru Congresul Autorităților Locale din Moldova.

Covaliov propune să fie testată masiv populația R. Moldova, pentru a identifica persoanele infectate. În acest sens, primarul de Sângerei a făcut trimitere la ajutorul oferit de SUA, în valoare de 1,2 milioane de dolari, destinat întăririi capacităților medicale. „Mai scotocim în buzunarul rezervelor de stat și testarea ne va costa mai puțin, decât tratarea populației.”

De asemenea, primarul spune că o carantină strictă de 14 zile la nivelul întregii republici ar fi o altă măsură eficientă în combaterea răspândirii COVID – 19: „Dacă nu putem să testăm masiv populația, atunci trebuie să ne autoizolăm. Țara trebuie închisă pentru 14 zile, să nu intre și să nu iasă nimeni, așa cum au făcut chinezii. Coreea de Sud a ales testarea masivă, China a instituit carantină la nivelul întregii țări și în ambele state au făcut față acestei pandemii”.

În această situație de criză, Covaliov este convins că e nevoie de o conlucrare strânsă între autoritățile publice centrale și cele locale. Plus la asta, edilul de Sângerei crede că autoritățile centrale ar trebui să plece plece urechea și la ce spun autoritățile publice locale.

„Dacă orașul Sângerei ar fi fost închis la 19-20 martie, atunci când am solicitat acest lucru, oamenii aceștia nu se plimbau, nu se duceau la Bălți, acolo unde deja erau cazuri de infectare. Acum identificăm persoanele care vin din străinătate și lucrăm cu acestea. Din punct de vedere juridic nu este carantină, dar de facto aceasta este în Sângerei”, a conchis Arcadie Covaliov.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


vasile 03.04.2020 18:21

Domnul Kovalev! Asta e o raceala care a trecut prin noi si am facut faaaarc si gata, nu am simtito! Asa si lepadaturile nesimtite le avem in elita R. M. Si sa vezi ca o sa scapam greu de asa lepre de nu se va lega epidemia si de ei.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md