09:44:42 26.04.2024
Stiri

Profesorii de limba ROMÂNĂ din UTA Găgăuzia, mulțumiți de cursurile de perfecționare din România

Știri 22.07.2019 19:29 Vizualizări1170 Autor: Ziarul National


Profesorii de limba ROMÂNĂ din UTA Găgăuzia, mulțumiți de cursurile de perfecționare din România

Mai multe cadre didactice din R. Moldova au participat la un curs de perfecționare la Pașcani, România, în cadrul unui proiect implementat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Stagiul de perfecționare s-a desfășurat pe parcursul a șase zile, având două teme majore: Metodica predării limbii române și Psihopedagogie școlară. Cursurile la care au participat 20 de cadre didactice care predau limba română, sau în limba română au fost predate de profesori metodiști de la Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Profesorii din Comrat și Vulcănești s-au centrat pe studiul metodelor care ar putea să crească atractivitatea și calitatea actului educațional în limba română, în partea a doua a zilei aceștia au putut vizita diferite obiective turistice, spirituale și culturale.

„Cursul a fost conceput într-un cadru mai larg, mai liber, deoarece pe lângă activitatea de formaredidactică propriu-zisă, am organizat activități complementare, care să vină în mod concret în sprijinul elementelor de cultură, spiritualitate: mese rotunde la care au participat preoți, profesori, specialiști în educație; vizite la muzee, biserici din patrimoniul național, lăcașuri de cultură , mănăstiri din Iași și zona Neamțului”, a declarat Carmen Dimitriu, lector de limba română, reprezentant ILR, Universitatea de Stat din Comrat.

„Merită deosebită apreciere doamna Dimitriu Carmen, pentru efortul de organizare, pentru conexiunile stabilite în cadrul comunității, și totodată pentru faptul că, alături de doamna Lidia Andronache, a conceput cursul într-oabordare liberă, un mod plăcut, spiritual, într-o formulă sintetică şi atractivă, bazată pe practică; ne-a făcut să reiterăm că „Fiecare popor are o vibrație sufletească din care se naște cultura lui, din care prinde formă civilizația sa, ca dovadă a existenței sale istorice”. Aceste cursuri mult-așteptate au fost un prilej de a cunoaște patrimoniul cultural și arhitectural al zonei în care s-a desfășurat proiectul și de a uza, pe viitor, de cunoștințele acumulate.

Corelarea cursurilor cu un șir de excursii la obiectivele istorice din ținutul Iașului și al Sucevei a fost o vibrație sufletească minunată, astfel cunoscând sub un aspect practic istoria creștinismului ce s-a născut în Țara Românească, locuri considerate sfinte de Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mihai Sadoveanu etc. Proiectul implementat a contribuit la completarea viziunii culturale asupra valorilor și identității românești a cadrelor didactice”, a completat directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, Svetlana Stoinov.

Acțiunea și-a propus promovarea și susținerea învățării în limba română, precum și creșterea calității și atractivității actului educațional în limba română, în special în zonele în care ponderea românilor în populația localităților respective este mică sau foarte mică, în special în UTA Găgăuzia, R. Moldova. Proiectul se încadrează în Programul de Educație „Apostol Mărgărit”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md