07:13:59 17.08.2018
 
Stiri

Procuratura, SESIZATĂ vizavi de amenințările cu SPÂNZURĂTOAREA la adresa unioniștilor din R. Moldova

Social 11.04.2018 16:00 Vizualizări1562 Autor: Ziarul National
Procuratura, SESIZATĂ vizavi de amenințările cu SPÂNZURĂTOAREA la adresa unioniștilor din R. Moldova

Pe 9 aprilie curent, pe pagina cu denumirea agramată „Unionizmul Trece Patria Ramîne” de pe Facebook a fost publicată o postare care conține o imagine simbolică cu o persoană care atârnă de un ștreang și pe care este plasată inscripția „UNIREA”. Imaginea este însoțită de o descriere în limba rusă, potrivit căreia același lucru, spânzurătoarea, îi așteaptă pe „fasciștii unioniști” după alegerile parlamentare.

Asociația „Promo-LEX” a trimis o solicitare la Procuratura Generală căreia îi cere să investigheze acțiunile de „ațâțare a vrajbei și de dezbinare națională” în legătură cu publicarea recentă a mesajelor care instigă la ură și violență împotriva unioniștilor.

Postarea a generat peste 700 de reacții și peste 190 de distribuiri, fapt care denotă o răspândire largă a mesajelor care instigă la ură. În același timp, postarea a produs și un efect dublu de răspândire a urii în spațiul public, provocând simpatizanții unionismului la reacții dure, care la rândul lor, de asemenea, instigă la discriminare și violență împotriva etnicilor ruși și vorbitorilor de limbă rusă.

„Astfel de mesaje publice sunt deosebit de periculoase, în contextul în care Republica Moldova este un stat multinațional, iar disensiunile legate de opiniile geopolitice și apartenența națională generează ură și dezbinare între oameni. În context, retorica care incită la ură constituie o infracțiune, stabilită de articolul 346 din Codul penal. Organele de drept, în calitate de garant al securității și ordinii publice ar trebui să intervină prompt pentru a nu admite agravarea situației și chiar eventuale acțiuni de violență”, susține avocatul de la „Promo-LEX”, Dumitru Sliusarenco.

„Promo-LEX” mai notează că este îngrijorător și faptul că pagina „Unionizmul Trece Patria Ramîne” se asociază cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care apare pe fotografia de copertă, acesta însă nu a reacționat în niciun fel, deși recent au fost plasate mai multe billboard-uri cu semnătura acestuia, utilizând același mesaj „Unionismul trece, Patria rămâne”.

Asociația „Promo-LEX” îi cere președintelui Igor Dodon să se disocieze de mesajele nocive care îndeamnă la violență și să intervină cu o poziție oficială în calitate de garant al statului de drept și al respectării drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor Republicii Moldova, iar organelor de drept - să intervină prompt și să investigheze faptele de instigare la ură și violență prin mesaje publice, să tragă la răspundere persoanele care sunt responsabile și să nu admită în continuare ațâțarea la vrajbă și dezbinare națională.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.08.2018 09:30 Nicolae Negru Împotriva tragediilor anacronice

10.08.2018 09:27 Nicolae Negru Oligarho-unioniștii, oligarho-europen...

06.08.2018 09:30 Nicolae Negru Unor colegi

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md