01:44:53 08.12.2023
Stiri

Prorusul care a câștigat alegerile din Slovacia, vrea rapid pace „rusească” în Ucraina

Actualitate 02.10.2023 11:44 Vizualizări620 Autor: Ziarul National
Prorusul care a câștigat alegerile din Slovacia, vrea rapid pace „rusească” în Ucraina Profimedia


Fostul fost prim-ministru slovac Robert Fico, al cărui partid SMER a câștigat sâmbătă alegerile parlamentare, a declarat că se va implica activ în a face pace între Ucraina și Rusia, în orice condiții.

Fico nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a guverna pe cont propriu, dar va avea șansa de a deveni din nou prim-ministru atunci când vor începe negocierile de coaliție.

El este cunoscut pentru poziția sa pro-Rusia, iar sugestia sa de a purta discuții de pace este puțin probabil să fie bine primită în Ucraina, care nu dorește să se angajeze în negocieri care ar însemna cedarea de teritorii către Rusia, transmite Newsweek.

Întrebat despre poziția sa față de Ucraina, Fico a declarat: „Mă voi limita la o singură frază: Slovacia și oamenii din Slovacia au probleme mai mari decât Ucraina”.

„Ucraina este o tragedie uriașă, pentru toată lumea. Dacă SMER va fi rugat să formeze un guvern... voi face totul, inclusiv în cadrul Uniunii Europene, pentru ca negocierile de pace să înceapă cât mai curând posibil”, a spus el.

„Mai multe crime nu vor ajuta pe nimeni. Cunoașteți opinia noastră. Aș prefera să petrec 10 ani negociind pacea și compromisurile, decât să las oamenii să se omoare între ei încă 10 ani și să ajungem unde suntem acum. Nu ne schimbăm poziția de partid pentru pace”.

Slovacia, o națiune est-europeană de aproximativ 5,5 milioane de locuitori, se îndrepta spre urne pentru a-și alege al cincilea prim-ministru în patru ani, după ce a cunoscut o serie de guverne de coaliție șubrede.

Un guvern condus de SMER ar putea avea consecințe grave pentru regiune. Slovacia este membră atât a NATO, cât și a Uniunii Europene, s-a numărat printre puținele țări europene care au făcut presiuni pentru sancțiuni dure ale UE împotriva Rusiei și a donat o cantitate mare de echipamente militare Ucrainei.

Dar acest lucru se va schimba probabil sub conducerea lui Fico, care a acuzat în termenii rusești Ucraina că l-au provocat pe președintele rus Vladimir Putin să lanseze invazia, repetând narațiunea falsă pe care Putin a folosit-o pentru a-și justifica invazia brutală demarată la 24 februarie 2023, potrivit CNN.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md