16:23:16 29.11.2023
Stiri

Prima școală subterană, construită în Harkov, Ucraina

Actualitate 03.10.2023 16:28 Vizualizări451 Autor: Ziarul National
Prima școală subterană, construită în Harkov, Ucraina AFP


Prima școală subterană din Ucraina va fi construită în orașul Harkov din nord-estul țării, a declarat primarul Igor Terekhov, potrivit BBC. Măsura a fost luată în condițiile în care orașul este ținta frecventelor atacuri aeriene ruse.

„Un astfel de adăpost va permite unor mii de copii să-și continue educația în persoană, în siguranță, chiar și în timpul amenințărilor cu rachete", a spus primarul Harkovului.

Într-o postare pe rețelele de socializare, primarul Harkovului a anunțat că școala „va îndeplini cele mai moderne cerințe pentru clădirile defensive”.

El a adăugat că autoritățile orașului „nu vor reduce cheltuielile educaționale cu o singură grivnă [moneda Ucrainei] în acest an sau anul viitor, în ciuda lipsei de fonduri bugetare".

Luna trecută, peste 1.000 de elevi din Harkov și-au început noul an școlar în cinci stații de metrou care au fost transformate în școli, citează Radio Europa Liberă România.

Elevii sunt transportați cu autobuze și studiază în două schimburi: prima serie începe la 09:00, iar a doua serie la ora 13:00. Polițiștii și salvatorii păzesc fiecare stație de metrou.

Autoritățile din Ucraina afirmă că peste 360 de clădiri cu destinație educațională au fost distruse și peste 3 000 au fost avariate de la începutul invaziei Rusiei.

Potrivit UNICEF, doar o treime dintre elevii Ucrainei studiază în prezent într-o școală, din cauza atacurilor aeriene sau de artilerie rusești.

Mulți dintre acești elevi au fost forțați să participe la cursuri în stații de metrou subterane și alte adăposturi improvizate, de multe ori fără încălzire.

Săptămâna trecută, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE a declarat că multe școli din țările blocului comunitar încearcă să integreze copiii care au fugit de războiul din Ucraina. Aproximativ 1,3 milioane de copii ucraineni sunt în UE, potrivit datelor Comisiei Europene.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md