02:48:04 04.06.2020
 
Stiri

Prima noutate BUNĂ pentru ex-premierul Filat vine de la CC. Judecătorii care l-au condamnat NU mai au dreptul să rejudece cauza penală în procesul de revizuire

Social 09.10.2019 13:00 Vizualizări7639 Autor: Ziarul National
Prima noutate BUNĂ pentru ex-premierul Filat vine de la CC. Judecătorii care l-au condamnat NU mai au dreptul să rejudece cauza penală în procesul de revizuire


Curtea Constituțională (CC) a decis, în urma unei sesizări făcute de avocații ex-premierului Vlad Filat, că judecătorii care l-au condamnat pe fostul lider al PLDM nu mai au dreptul să rejudece cauza penală în procesul de revizuire.

Potrivit CC, judecătorii care deja s-au pronunțat asupra vinovăției unei persoane nu mai sunt în drept să examineze cererea de revizuire a sentinței de condamnare a persoanei respective.

„Cu referință la jurisprudența CEDO și a CC, judecătorii constituționali au statuat că „legislatorul național a instituit în acest sens un nivel de protecție mai ridicat, interzicându-le judecătorilor care s-au pronunțat chiar și o singură dată asupra fondului unei cauze să participe în viitor la admisibilitatea unei cereri de revizuire”. Astfel, Curtea a respins sesizarea de clarificare depusă de avocați, pe motiv că normele contestate sunt clare și previzibile”, explică avocatul Victor Munteanu.

Astfel, decizia CC din 7 octombrie 2019 îi permite lui Vlad Filat să solicite reexaminarea sentinței de respingere a cererii de revizuire, hotărâre lăsată în vigoare prin decizia recentă a Curții Supreme de Justiție. Totodată, în cadrul celei de a doua cereri de revizuire, judecătorii urmează să-și declare abținere de la judecarea cauzei în proces de revizuire, punctează Munteanu.

Amintim că, pe 1 martie 2019 și, respectiv, 12 iunie 2019, apărătorii lui Vlad Filat au depus două cereri de revizuire a sentinței de condamnare, pentru că existau două sau mai multe hotărâri irevocabile care nu se conciliază între ele. În ambele cazuri, apărarea a solicitat recuzarea completelor de judecată, pe motiv că normele legale stabilesc foarte clar că aceiași judecători care s-au pronunțat asupra fondului cauzei nu pot să examineze admisibilitatea cererilor de revizuire.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md