01:05:02 26.11.2020
 
Stiri

Prima noutate BUNĂ pentru ex-premierul Filat vine de la CC. Judecătorii care l-au condamnat NU mai au dreptul să rejudece cauza penală în procesul de revizuire

Social 09.10.2019 13:00 Vizualizări7695 Autor: Ziarul National
Prima noutate BUNĂ pentru ex-premierul Filat vine de la CC. Judecătorii care l-au condamnat NU mai au dreptul să rejudece cauza penală în procesul de revizuire


Curtea Constituțională (CC) a decis, în urma unei sesizări făcute de avocații ex-premierului Vlad Filat, că judecătorii care l-au condamnat pe fostul lider al PLDM nu mai au dreptul să rejudece cauza penală în procesul de revizuire.

Potrivit CC, judecătorii care deja s-au pronunțat asupra vinovăției unei persoane nu mai sunt în drept să examineze cererea de revizuire a sentinței de condamnare a persoanei respective.

„Cu referință la jurisprudența CEDO și a CC, judecătorii constituționali au statuat că „legislatorul național a instituit în acest sens un nivel de protecție mai ridicat, interzicându-le judecătorilor care s-au pronunțat chiar și o singură dată asupra fondului unei cauze să participe în viitor la admisibilitatea unei cereri de revizuire”. Astfel, Curtea a respins sesizarea de clarificare depusă de avocați, pe motiv că normele contestate sunt clare și previzibile”, explică avocatul Victor Munteanu.

Astfel, decizia CC din 7 octombrie 2019 îi permite lui Vlad Filat să solicite reexaminarea sentinței de respingere a cererii de revizuire, hotărâre lăsată în vigoare prin decizia recentă a Curții Supreme de Justiție. Totodată, în cadrul celei de a doua cereri de revizuire, judecătorii urmează să-și declare abținere de la judecarea cauzei în proces de revizuire, punctează Munteanu.

Amintim că, pe 1 martie 2019 și, respectiv, 12 iunie 2019, apărătorii lui Vlad Filat au depus două cereri de revizuire a sentinței de condamnare, pentru că existau două sau mai multe hotărâri irevocabile care nu se conciliază între ele. În ambele cazuri, apărarea a solicitat recuzarea completelor de judecată, pe motiv că normele legale stabilesc foarte clar că aceiași judecători care s-au pronunțat asupra fondului cauzei nu pot să examineze admisibilitatea cererilor de revizuire.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

20.11.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // (Auto)amăgire, suspi...

16.11.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a pierdut Dodon,...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md