06:09:29 02.07.2022
Stiri

Prim-ministra Natalia Gavrilița, după ce R. Moldova a obținut statutul de țară-candidat pentru aderarea la UE: „Suntem pe calea cea dreaptă”

Actualitate 23.06.2022 22:58 Vizualizări825 Autor: Ziarul National
Prim-ministra Natalia Gavrilița, după ce R. Moldova a obținut statutul de țară-candidat pentru aderarea la UE: „Suntem pe calea cea dreaptă”


„Veste fantastică” de la Consiliul European și „suntem pe calea cea dreaptă”, sunt exclamațiile prim-ministrei Natalia Gavrilița în mandatul căreia R. Moldova a obținut statutul de țară-candidat pentru aderare la UE alături de Ucraina.

„Anunțul făcut de Uniunea Europeană azi, că Republica Moldova e acceptată în calitate de țară-candidată UE, este o veste fantastică pentru toți cetățenii noștri iubitori de democrație și libertate. E fructificarea eforturilor depuse de toți cei care au susținut schimbarea, lupta cu corupția și au apărat, uneori cu sacrificii mari, valorile comune ale spațiului european. Meritul e în primul rând al cetățenilor noștri, care într-un moment crucial al istoriei au găsit curaj, hotărâre și discernământ pentru a se scutura de oligarhie și pentru a vota masiv pentru forțe politice care și-au asumat ferm și onest proiectul european pentru R. Moldova”, se arată în postarea prim-ministrei de pe Facebook, după ce Consiliul European a luat decizia respectivă.

Potrivit Nataliei Gavrilița, R. Moldova a valorificat oportunitatea istorică oferită de Uniunea Europeană.

„E o șansă pe care nu o puteam rata cu o putere politică angajată sincer pe calea reformelor, cu dorința de a aduce standardele economice și sociale europene în R. Moldova. Eu știu că oferirea acestui statut nu a fost o decizie simplă. Am muncit pentru ea până în ultimul moment. Am dus o bătălie diplomatică majoră pentru a convinge decidenții politici europeni să ne susțină. Și am reușit! Avem o mână de oameni potriviți la locul potrivit, care au dat candidaturii noastre consistență și credibilitate. În primul rând e vorba de președinta Maia Sandu care se bucură de susținerea fără precedent a liderilor europeni. Miniștrii au mers hotărât pe calea reformelor în justiție, combaterii corupției, consolidării instituțiilor democratice și bunei guvernări și au gestionat profesionist crizele cu care se confruntă țară. Ministrul de Externe și Integrare Europeană, Nicu Popescu, a făcut diplomație activă în capitalele europene și munca lui e răsplătită azi. E ajutat de o echipă minunată de ambasadori și specialiști tehnici la minister. Oameni din ministere și Cancelaria de Stat au lucrat non-stop la chestionarul UE, mulți din ei din diasporă sau din afaceri, care au acceptat să vină să lucreze la stat doar după schimbarea puterii, oameni pe care se va baza și procesul complex și lung care urmează pentru a realiza aderarea”, a punctat șefa Guvernului.

Natalia Gavrilița a adăugat că perioada prin care trecem, cu război în regiune, cu incertitudine și condiții economice dificile umbrește această realizare.

„Vreau să vă asigur că susținerea pe care am primit-o azi de la 27 de țări membre ale Uniunii Europene e un motiv uriaș de bucurie pentru toți. Și nu e vorba doar în noi fonduri și noi proiecte care urmează să vină să ne facă viața mai bună, ci de oportunitățile care se deschid în fața societății, economiei și cetățenilor noștri. E vorba de un drum nou pe care pășim, un drum al transformărilor durabile, un drum pe care au mers multe țări înaintea noastră, țări pe care azi le vizităm și le admirăm. Felul în care alegem să trăim la noi acasă depinde numai de noi, de ceea ce facem, de comportamentul nostru, de modul cum lucrăm, de modul în care luăm decizii. Trebuie să conștientizăm că viitorul nostru este în mâinile noastre, dar de azi înainte vom primi mult mai mult sprijin și îndrumare în efortul nostru de a ne organiza mai eficient, de a înlătura corupția, de a dezvolta economia, de a asigura respectarea drepturilor și siguranța fiecărui cetățean. De aceea, pe toți ne așteaptă o perioadă lungă de eforturi susținute și depinde numai de noi cât de repede vom reuși să ne schimbăm. Și mă bazez pe toți cetățenii să susțină aceste eforturi și să contribuie fiecare după putere la acest proiect major de țară”, a mai scris prim-ministra, mulțumind unor state ca Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda,Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria pentru șansa oferită R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md