18:45:58 17.06.2024
Stiri

Președinta Sandu a prezentat la ONU obiectivele de dezvoltare durabilă, a primit un PREMIU dedicat cetățenilor R. Moldova și a avut întrevederi cu mai mulți șefi de state

Actualitate 19.09.2023 10:02 Vizualizări1111 Autor: Ziarul National
Președinta Sandu a prezentat la ONU obiectivele de dezvoltare durabilă, a primit un PREMIU dedicat cetățenilor R. Moldova și a avut întrevederi cu mai mulți șefi de state


La invitația Secretarului General al OrganizaţieiNaţiunilor Unite (ONU), AntónioGuterres, președinta Maia Sandu și-a început vizita la New York pentru a participa la cea de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale. În cadrul primei sale zile la Adunarea Generală a ONU, șefa statului asubliniat progresele pe care R. Moldova le-a realizat în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Maia Sandu le-a comunicat celor prezenți că la capitolul ODD R. Moldova a urcat în clasamentul ONU de pe locul 48 în 2021, pe locul 25 în 2023. „În pofida provocărilor recente, precum pandemia Covid-19 și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, R. Moldova și-a consolidat angajamentul către ODD”, a subliniat Maia Sandu.

Președinta a evidențiat măsurile adoptate în sectorul energetic, inclusiv diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și dezvoltarea unui cadru legislativ pentru producerea energiei din surse regenerabile.

Totodată, Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA) i-a acordat președintei Sandu premiul „FreedomFighter” 2023, recunoscând astfel angajamentul cetățenilor R. Moldova pentru democrație și valorile lumii libere. În discursul său, președinta a subliniat determinarea republicii noastre de a face față provocărilor, printre care și impactul războiului din Ucraina și amenințările hibride la adresa R. Moldova.

În marja Adunării Generale a ONU, președinta Sandu a avut discuții bilaterale cu lideri europeni precum președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, Președinta Slovaciei, ZuzanaČaputová, și Prim-ministrul Suediei, UlfKristersson. Discuțiile s-au axat pe aderarea R. Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale. De asemenea, Maia Sandu a discutat cu Victoria Nuland, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, căreia i-a mulțumit pentru suportul american acordat constant R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md