05:36:20 08.12.2023
Stiri

Premiul Nobel pentru PACE 2022, câştigat de belarusul Ales Bialiatski, organizația rusă Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina

Actualitate 07.10.2022 13:14 Vizualizări890 Autor: Ziarul National
Premiul Nobel pentru PACE 2022, câştigat de belarusul Ales Bialiatski, organizația rusă Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina


Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de Ales Bialiatski din Belarus, apărător al drepturilor omului, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și organizația ucraineană pentru drepturile omului Centrul pentru libertăți civile, a anunțat comitetul norvegian pentru Nobel din Oslo. În total, 343 de nominalizaţi – 251 de persoane şi 92 de organizaţii au concurat pentru premiu în acest an, potrivit Institutului Nobel.

Ales Bialiatski este un activist pentru drepturile omului din Belarus, care a condus o campanie de aproape 30 de ani pentru democrație și libertate.

În 1996, Bialiatski a fondat Centrul pentru drepturile omului „Viasna”, cu sediul la Minsk, pentru a oferi sprijin deținuților politici. De atunci, a devenit principala organizație neguvernamentală din țară, contribuind la dezvoltarea societății civile din Belarus prin documentarea încălcărilor drepturilor omului și monitorizarea alegerilor.

De la jumătatea anilor 1980, Ales Bialiatski a condus o campanie non-violentă și non-partizană pentru a se asigura că în Belarus se instituie libertăți democratice și o societate civilă vibrantă. În calitate de membru activ al mișcării naționale pentru drepturile omului, Bialiatski a fost arestat și a petrecut mai mulți ani în închisoare sub acuzații inventate, autoritățile belaruse încercând să îl împiedice. De asemenea, guvernul a vizat în mod frecvent Viasna și pe membrii săi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md