17:20:56 19.05.2024
Stiri

Premierul Turciei solicită ÎNCHIDEREA rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova. Ce răspuns i-a dat Pavel Filip

Social 06.05.2017 15:30 Vizualizări40511 Autor: Ziarul National
Premierul Turciei solicită ÎNCHIDEREA rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova. Ce răspuns i-a dat Pavel Filip


Fără niciun fel de ocolișuri, premierul Turciei, Binali Yildirim, care se află într-o vizită oficială de două zile în R. Moldova, a cerut autorităților noastre să închidă rețeaua de licee „Orizont”, deoarece ar face parte dintr-o rețea teroristă, condusă de clericul Fethullah Gülen. Potrivit premierului turc, anume această organizație ar fi pus la cale lovitura de stat, care a avut loc în Turcia în vara anului trecut.

Premierul Pavel Filip a recunoscut, în cadrul unei conferințe de presă comune susținute cu omologul său, că în cadrul întrevederii bilaterale s-a discutat despre subiectul liceelor moldo-turce din R. Moldova.

„R. Moldova a susținut întotdeauna autoritățile constituționale ale Republicii Turcia. Le vom susține și în continuare. Noi am reacționat atunci când a avut loc tentativa de lovitură de stat, noi am condamnat actele de teroriste care au avut loc în Turcia și am declarat că suntem solidari cu autoritățile și poporul turc. Am discutat cu premierul Yildirim și subiectul ce ține de unele licee. Trebuie să înțelegeți că R. Moldova are propriul său cadru legal și toate instituțiile din domeniul educației trebuie să respecte și să se conformeze acestuia”, a menționat premierul Filip.

În același context, premierul moldovean a sugerat că mai întâi trebuie să fie demonstrat faptul că rețeaua de licee „Orizont” s-ar ocupa cu alte activități decât cele din domeniul educației.

„În același timp, dacă sunt evidențe, desigur că noi așteptăm experții din Turcia să vină și să ia legătura cu instituțiile de forță, cum ar fi Serviciul de Informații și Securitate sau Ministerul Afacerilor Interne, astfel ca să putem aborda această întrebare exact în albia legală”, a conchis prim-ministrul Pavel Filip.

De menționat că rețeaua de licee private „Orizont” activează mai bine de 23 de ani în R. Moldova. Actualmente, în țara noastră sunt deschise cinci filiale ale Instituţiei Private de Învăţământ Liceul Teoretic „Orizont”. Potrivit administrației instituției, obiectivul de bază al rețelei de licee moldo-turce, care an de an se clasează pe primul loc în clasamentul pe medalii obţinute la olimpiadele, concursurile naţionale şi internaţionale, este de „a asigura un nivel înalt de instruire conform standardelor europene”.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 495 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md