Premierul Dorin Recean, la Forumul „Viziunea strategică privind asigurarea securității naționale”: „Federația Rusă este o amenințare la adresa securității Republicii Moldova”


Datorită Ucrainei, în Republica Moldova nu există astăzi ostilități militare, însă statul nostru este supus unor amenințări hibride, de aceea sunt necesare acțiuni pentru depășirea amenințărilor existente, a declarat astăzi premierul Dorin Recean, în cadrul Forumului „Viziunea strategică privind asigurarea securității naționale”, organizat în contextul elaborării Strategiei securității naționale.
„Federația Rusă este o amenințare la adresa securității Republicii Moldova. Am avut mult timp această discuție geopolitică și ezitări, dar, astăzi, acest fapt este evident pentru toată lumea. Înțelegem clar riscurile, știm cum să alocăm resursele și avem sarcina de a ne dezvolta la capitolul apărare”, a spus premierul Dorin Recean.
Dorin Recean a apreciat suportul partenerilor externi care contribuie la dezvoltarea capacităților de apărare și a reiterat eforturile autorităților de la Chișinău privind alocarea resurselor necesare pentru ca R. Moldova să devină „nu doar consumator de securitate, ci și furnizor de securitate”, în contextul regional actual.
Prezent la același eveniment, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat că rezolvarea conflictului transnistrean trebuie să se producă pe cale pașnică, iar integrarea europeană este un catalizator al procesului de reintegrare a republicii.
„Misiunea instituțiilor naționale este de a preveni escaladarea tensiunilor. Evenimentele legate de conflictul transnistrean nu trebuiesc grăbite, dar, firește, nici întârziate. Integrarea europeană este un catalizator al procesului de reintegrare a republicii, iar astăzi regiunea transnistreană este în mare parte dependentă de piața de desfacere a Uniunii Europene. Acest lucru contribuie deja la anumite mutații pe palierul economic și social. La momentul de față, nu există o condiționalitate impusă Republicii Moldova de sincronizare a celor două procese - integrarea în UE și reglementarea transnistreană. Soluția pentru reglementarea transnistreană trebuie sa fie una pașnică, aici avem nevoie de consultări și întărirea pozițiilor și a parteneriatelor internaționale în domeniu”, a menționat Oleg Serebrian.
Participanții la forum au subliniat importanța dezvoltării capacităților instituționale din domeniul securității, capacităților de apărare, coordonării răspunsurilor la crize, comunicării strategică, funcționării legislației în domeniu și securizării frontierelor.
Evenimentul a fost organizat de Președinția Republicii Moldova cu suportul Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA) și al Fundației Konrad Adenauer, cu participarea reprezentanților ministerelor și instituțiilor de forță, precum și a experților în securitate din societatea civilă.













































































