21:12:27 24.09.2023
Stiri

Premierul Ciolacu, mesaj TRANȘANT pentru cancelarul Austriei: „Dacă-i așa distrus Schengen-ul, nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să-și facă ziduri kilometrice cu sârmă ghimpată și electrice”

Actualitate 18.09.2023 15:38 Vizualizări397 Autor: Ziarul National
Premierul Ciolacu, mesaj TRANȘANT pentru cancelarul Austriei: „Dacă-i așa distrus Schengen-ul, nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să-și facă ziduri kilometrice cu sârmă ghimpată și electrice”


Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat din nou luni că dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la spațiul Schengen, statul român va demara un atac la Curtea Europeană de Justiție, demers în care vrea să aibă ca parteneri Consiliul European, Parlamentul și Comisia Europeană, care susțin aderarea României la Schengen.

Premierul Ciolacu l-a acuzat de ipocrizie luni pe cancelarul Austriei Karl Nehammer pe tema votului împotriva aderării României la spațiul Schengen.

„Nu am să fiu niciodată ipocrit. Nu pot să spun că nu am nimic cu România și că spațiul Schengen este depăsit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croația? Este o întrebare legitimă a românilor pentru prim ministrul Nehammer. Nu pot să am această abordare. Dacă-i așa de distrus Schengen-ul nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen să-și facă ziduri kilometrice cu sârmă ghimpată și electrice. Dacă Austria dorește această abordare cu garduri să și le plătească, să iasa din Schengen și noi o sa ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme”, a declarat luni Marcel Ciolacu, citat de Hotnews.ro.

Întrebat care vor fi pașii procedurali privind atacul României la Curtea Europeană de Justiție, Ciolacu a spus că mai întâi trebuie așteptat noul veto al Austriei la cele două Consilii JAI.

„În primul rând trebuie să fie un vot de veto din partea Austriei. Votul de veto de data trecută nu mai poate fi invocat, pentru că a ieșit din termen. Ar fi trebuit invocat într-o anumită perioadă. Nu știu dacă atunci s-ar fi impus în mod deosebit să venim... dar acum eu cred că se impune a se veni cu un atac la CJUE. Sunt 2 momente. În octombrie este prima ședință JAI, iar în decembrie e a doua ședință JAI, amândouă sub președinția Spaniei și țin legatura cu prim-ministrul Spaniei, cu Pedro Sanchez, în ceea ce privește trecerea pe ordinea de zi. Exista toată deschiderea și susținerea din partea prim ministrului Pedro Sanchez ca România să adere la spațiul Schengen.

În acest moment cu reprezentanța și cu MAE vedem care sunt pasii cei mai buni. Există și un vot împotriva Bulgariei, exercitat de către Olanda. Între timp s-a ridicat MCV-ul și României și Bulgariei. Așteptăm și o decizie a Olandei în ceea ce privește Bulgaria sa vedem dacă putem merge la pachet. Dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderarii României la spațiul Schengen voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca in acest demers și e un atac al statului român, nu al unei persoane fizice, unde sunt alte proceduri, eu vreau să am ca parteneri în acest atac la CJUE pe Consiliul UE, Parlamentul UE si CE, care ne susțin și au declarat acest lucru. Deci lucrurile nu sunt chiar așa comode pentru domnul prim-ministru Nehammer”, a declarat Ciolacu.

Întrebat despre cifrele de migrație ilegală invocate de Austria, Ciolacu a spus că „toate sunt în mare scădere și ridicole”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md