10:06:09 16.05.2025
Stiri

PREMIERĂ în Parlament! După circa zece ore de discuții, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, RESPINSĂ târziu în noapte. Recean, către socialiști și comuniști: „Vă îndemn să mergeți mai rar la Moscova și mai des prin sate”

Actualitate 20.10.2023 09:24 Vizualizări2031
PREMIERĂ în Parlament! După circa zece ore de discuții, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, RESPINSĂ târziu în noapte. Recean, către socialiști și comuniști: „Vă îndemn să mergeți mai rar la Moscova și mai des prin sate”

Demonstrație de forță noaptea trecută în Parlament. După aproape zece ore de discuții, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, înaintată de opoziția prorusă, a fost respinsă puțin după ora 2.00 noaptea.

Până la finalul ședinței au rezistat, ca să-și susțină acuzațiile din moțiune, doar 16 deputați comuniști și socialiști din cei 29 câți are fracțiunea parlamentară a Blocului comuniștilor și socialiștilor. Opoziția s-a declarat nemulțumită și a anunțat că se va adresa la Curtea Constituțională pentru a solicita repetat raportul Cabinetului de miniștri pe subiectele social-economice indicate în moțiunea de cenzură.

Premierul Dorin Recean a venit la ședința în plen a Parlamentului însoțit de membrii Cabinetului de miniștri, care au vorbit „succint”, pe rând, de la tribună despre acțiunile Guvernului, inclusiv cele care urmează a fi realizate în domeniile energiei, infrastructurii, protecției sociale, apărării, sănătății, agriculturii etc.

În cadrul discursului său, șeful Guvernului le-a atras atenția socialiștilor și comuniștilor că în moțiunea de cenzură nu a regăsit nicio referire la războiul Federației Ruse la granițele R. Moldova și la lipsa unei justiții corecte, care ar constitui, potrivit lui Recean, principalele preocupări ale cetățenilor cu care se întâlnește în localitățile republicii.

„Guvernul se află azi în Parlament, pentru că deputații comuniști și socialiști nu sunt de acord cu măsurile de recuperare, cu majorările de salarizare și cu proiectele pe care le implementăm noi în toată republica în drumuri, agricultură și dezvoltarea satelor. Nu știu dacă este o moțiune de cenzură, mai degrabă este show electoral, eu înțeleg că noi suntem în alegeri. Opoziția tace despre motivele crizei. Vă prefaceți că războiul nu există, că n-are nicio importanță sau vreo influență. Am observat că în moțiunea depusă lipsesc cu desăvârșire două referințe, care permanent sunt invocate de cetățeni - este vorba despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și, foarte important, lipsa justiției și corupția. Voi nu aveți nicio problemă cu războiul și nicio problemă cu injustiția. Presupun că asta vă convine - și lipsa justiției, și războiul. Anume voi ați condus R. Moldova zeci de ani pe timpul tuturor culorilor - și pe timpul lui Voronin, și pe timpul lui Plahotniuc, Dodon. Unde ați dus statul prin toate guvernările voastre? Ați prădat-o continuu și acum vorbiți despre lipsă de viziune? V-ați gândit în 30 de ani la alternative energetice? Ați căutat resurse financiare pentru a oferi un asemenea sprijin cetățenilor? Ba din contra, erați pe cale să puneți pe umerii cetățenilor noștri miliarde, miliarde de datorii față de „Gazprom” printr-un contract de împrumut care trebuia să pară ajutor al Rusiei pentru cetățenii R. Moldova”, a punctat prim-ministrul Dorin Recean.

CITIȚI și Socialiștii și comuniștii, reduși la TĂCERE în Parlament. Parlicov: „Președinta și premierul erau trimiși cu PLOCOANE la Moscova… Dacă astăzi cumpăram gaz de la „Gaprom”, atunci tarifele urmau să CREASCĂ”

De asemenea, opoziția din Parlament nu spune nimic despre șantajul în ceea ce privește furnizarea de gaze din partea Rusiei, care „închide și deschide robinetul când vrea”, riscurile de securitate națională, cu referire la harta apărută în spațiul public în care R. Moldova era marcată ca o țintă a Rusiei, întreruperea lanțurilor logistice din cauza războiului din Ucraina etc. Potrivit prim-ministrului, azi, din cauza războiului, costă de trei ori mai mult să exporți un camion cu produse moldovenești pe piața UE.

„Ce ați făcut pentru ca producătorii autohtoni să aibă acces la o piață mai mare, mai prosperă, cum este cea europeană - unde sunt 500 de milioane de oameni prosperi și 500 de milioane de oameni care respectă cetățenii Republicii Moldova? Ce ați făcut pentru asta? Niciodată, de la independență încoace, R. Moldova nu a fost pregătită pentru sezonul de încălzire cu rezerve de gaz până în primăvară. Stăteam la cheremul Kremlinului - o să ne dea sau nu gaz. Este prima dată în istorie când am putut cumpăra gaz și avea rezerve la preț mai bun decât ne propune „Gazprom”. Avem avem libertatea să cumpărăm gaz unde este cel mai ieftin. Securitatea energetică a R. Moldova este asigurată. Vorbiți în moțiune despre măsurile de susținere economică și socială. Niciodată în istoria republicii nu a existat așa sprijin mare, precum cele aproximativ patru miliarde de lei acordate pentru compensații în facturi. Sunt fără precedent sumele pe care le alocăm pentru dezvoltarea satelor noastre. Prin Programele „Satul european” și „Satul european expres”, peste jumătate din localitățile din R. Moldova au implementat proiecte mari la nivel local pentru a aduce condiții de viață europene în satele și orășelele noastre”, a continuat Recean care a oferit exemple concrete de proiecte realizate în ultimii ani.

Premierul s-a referit și la nemulțumirea opoziției proruse vizavi de declararea stării de urgență pe teritoriul R. Moldova, menționând că Guvernul are nevoie de acest instrument pentru a putea reacționa în timp util în condițiile în care avem un război la granițele noastre, iar rușii continuă să bombardeze blocuri de locuit, școli, biserici sau infrastructură energetică.

În cadrul discursului ținut în fața deputaților, șeful Guvernului a vorbit despre programul „Spor pentru cetățeni”, care prevede mai multe majorări de salarii, despre proiecte concrete realizate în localitățile R. Moldova, dar și despre principala piață pe care este vândută astăzi producția autohtonă - cea a UE, întrebându-i pe comuniști și socialiști ei câte piețe au deschis atunci când au fost la guvernare, pentru că cea a Rusiei „ne impune doar embargouri și ne șantajează”.

„Vă îndemn să mergeți mai rar la Moscova și mai des în sate”, le-a transmis Dorin Recean deputaților din opoziție, moment aplaudat în Parlament.

După ore între întregi în care au ascultat pledoariile miniștrilor din Guvernul Recean, patru deputați din opoziție au ținut discursuri în care au criticat guvernarea.

„Nu am primit răspuns la nici o cifră. Moțiunea era strict pe probleme social-economice, fără integrare europeană, fără subiecte cu care au venit alți miniștri. În această situație, ne vom adresa la Curtea Constituțională și vom solicita repetat raportul Cabinetului de miniștri pe subiectele indicate”, a menționat Vlad Batrîncea.

Socialistului nu i-au fost pe plac discursurile miniștrilor. „Suntem unica țară în regiune care nu a intervenit în politica fiscală ca să ajute businessul, avem un ministru al Economiei care nu a spus un cuvânt despre investiții, despre crearea unor noi afaceri. N-am auzit de la ministrul Agriculturii răspunsuri de ce producătorii autohtoni sunt necompetitivi și nu sunt susținuți de guvern în timp ce importatorii se bucură de sprijinul plenar al statului. Culmea, ministrul Sănătății acuză guvernarea precedentă de decesele oamenilor pe timp de pandemie. Ați venit cu mesaje de ură și de atacuri în adresa opoziției. Ați folosit moțiunea de cenzură pentru a veni cu spoturi electorale și PR politic, fapt despre care va fi atenționat CEC”, a afirmat Vlad Batrîncea.

Amintim că moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost inițiată de 26 de deputați din fracțiunea parlamentară a Blocului comuniștilor și socialiștilor și a fost depusă pe 5 octombrie curent. Înaintarea de moțiuni de cenzură și solicitările de a audia miniștrii în Parlament au devenit o obișnuință pentru opoziția parlamentară, care constituie circa o treime din numărul total al deputaților.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte