07:46:14 24.05.2024
Stiri

Postul american Radio Free Asia şi-a închis biroul din Hong Kong

Actualitate 01.04.2024 09:24 Vizualizări644 Autor: Ziarul National
Postul american Radio Free Asia şi-a închis biroul din Hong Kong


Postul american Radio Free Asia (RFA) a anunţat la finele săptămânii trecute că şi-a închis biroul din Hong Kong din cauza intrării în vigoare a unei noi legi a securităţii naţionale, transmit AFP și Agerpres.

RFA nu mai are angajaţi permanenţi în Hong Kong şi şi-a închis biroul, a afirmat preşedinta sa, Bay Fang, într-un comunicat, menţionând „îngrijorări privind securitatea membrilor personalului şi jurnaliştilor”.

RFA este prima instituţie mediatică străină care şi-a anunţat închiderea după ce sâmbătă a intrat în vigoare noua lege, denunţată de activişti pro-democraţie şi care a alarmat mai multe ţări occidentale.

Textul, care completează legea privind securitatea naţională impusă de Beijing în 2020 după mari manifestaţii pro-democraţie în Hong Kong, prevede, printre altele, pedeapsa cu închisoare cu viaţă pentru infracţiuni precum trădare şi insurecţie.

„Acţiunile autorităţilor din Hong Kong, precum faptul de a califica RFA forţă străină, ridică serioase întrebări cu privire la capacitatea noastră de a funcţiona în deplină siguranţă după promulgarea” legii, a declarat Bay Fang.

Întrebat în legătură cu acest anunţ, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru AFP că nu doreşte să comenteze „deciziile operaţionale ale organizaţiilor private”, criticând totuşi orice „remarci alarmiste şi defăimătoare” referitoare la noua lege.

Radio Free Asia, finanţat de Congresul american şi având sediul la Washington, s-a aflat recent sub focul criticilor autorităţilor din Hong Kong, fostă colonie britanică retrocedată Chinei în 1997.

„Închiderea biroului RFA din Hong Kong, după 28 de ani, ne reaminteşte brutal de modul în care Beijing a pus capăt în mod ruşinos autonomiei Hong Kong”, a reacţionat vineri Gregory Meeks, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA.

Luna trecută, un înalt responsabil din Hong Kong a acuzat RFA de „discreditare” a legii securităţii naţionale, denunţând minciuni colportate de „forţe străine”.

SUA, Marea Britanie şi UE, precum şi medii de afaceri şi activişti pentru drepturile omului şi-au manifestat îngrijorarea faţă de intrarea în vigoare a legii, declarând că se tem că ea va restrânge suplimentar libertăţile în Hong Kong.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md