15:03:51 27.04.2024
Stiri

Poliță de asistență MEDICALĂ obligatorie, la prețul de 1 000 de lei pentru proprietarii de pământ aflați temporar peste hotarele R. Moldova. Aceștia nu vor mai primi înștiințări de la CNAM

Actualitate 21.03.2024 16:38 Vizualizări7382 Autor: Ziarul National
Poliță de asistență MEDICALĂ obligatorie, la prețul de 1 000 de lei pentru proprietarii de pământ aflați temporar peste hotarele R. Moldova. Aceștia nu vor mai primi înștiințări de la CNAM


Toți proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, în special cetățenii care nu mai locuiesc în R. Moldova, nu vor mai primi înștiințări de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), potrivit cărora trebuie să plătească contribuția de asigurări medicale în sumă fixă – 12 600 de lei, a anunțat astăzi președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian.

Potrivit lui Radu Marian, mai mulți cetățeni ai R. Moldova din diasporă, care dețin terenuri agricole moștenite ca rezultat al programului național „Pământ” și care, potrivit legii actuale, trebuiau să-și procure poliță de asigurare medicală, au primit deja notificări privind prețul redus până la 1 000 de lei.

„CNAM trimite în fiecare an notificări diferitor categorii de cetățeni, care trebuie să plătească contribuția de asigurări medicale în sumă fixă – 12 600 de lei, anunțându-i ca beneficiază de reduceri. Anul acesta, CNAM deja poate accesa baza de date digitală a Cadastrului și a obținut acces la informația despre proprietarii de pământ, trimițându-le aceste notificări. Însă, sistemele digitale existente nu au cum să diferențieze dacă proprietarul terenului agricol este în republică sau e plecat peste hotare, astfel au primit toți scrisori și s-a creat aceasta confuzie”, a explicat Marian.

Pentru a exclude definitiv această confuzie, Ministerul Sănătății și un grup de deputați au decis să modifice legea, astfel încât proprietarii de terenuri agricole să nu mai primească scrisori, anunțuri, notificări referitor la plata poliței de asigurare medicală sau la plata anumitor amenzi. „Respectiv, proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, indiferent dacă sunt în diaspora sau nu, nu vor mai fi incluși în categoriile de persoane fizice neangajate, plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual”, a punctat Radu Marian.

Totodată, cetățenii din diasporă trebui să mai știe că, în cazul în care stau mai puțin de 183 de zile într-un an în R. Moldova și nu dețin un teren agricol, gospodărie țărănească sau altă formă de activitate de întreprinzător, nu sunt obligați să cumpere polița de asigurare medicală.

În același timp, cetățenilor deținători de terenuri agricole, care au cumpărat deja polița de asigurare la preț redus, pot beneficia pentru cei 1 000 de lei plătiți de mai multe servicii medicale gratuite:

- Examene medicale profilactice;

- Dispozitive medicale compensate;

- Protezare articulațiilor mari (șold, genunchi, umăr);

- Servicii fertilizare in vitro (parțial);

- Medicamente care sunt de obicei foarte scumpe pentru dializă;

- Transplant etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md