Planul de Creștere a Moldovei, în valoare de 1,9 miliarde de euro, prezentat în Parlament: Premierul Recean afirmă că acești bani vor atrage investiții private de încă 2,5 miliarde de euro, cele mai multe în domeniul energetic


ACTUALIZARE // Acordul pentru Planul de Creștere a Moldovei a fost ratificat prin votul a 58 de deputați. Blocul comuniștilor și socialiștilor a preferat să nu participe la vot, îndemnând majoritatea parlamentară, prin vocea deputatei Zinaida Greceanîi, „să-și asume răspunderea”.
Asistența financiară fără precedent oferită de Uniunea Europeană R. Moldova, în sumă de 1,9 miliarde de euro, va fi cheltuită pentru construcția drumului autostradă Chișinău-Ungheni, pentru interconectarea în rețeaua de autostrăzi europene prin România, construcția a încă două linii electrice de interconectare de tensiune înaltă în rețeaua europeană, pentru modernizarea căii ferate și a nodurilor logistice atât pentru transportul de pasageri, dar, mai ales, pentru transportul mărfurilor, precum și pentru construcția a două spitale regionale moderne la Bălți și Cahul.
Totodată, va fi modernizată infrastructura de apă canalizare și drumuri în localități, vor fi alocate subvenții pentru industrializarea și modernizarea agriculturii, vor fi construite platforme industriale pentru atragerea investițiilor în industria constructoare de mașini, electronică, farmaceutică și alte domenii cu locuri de muncă cu valoare adăugată înaltă, iar mai multe clădiri publice și private vor fi eficientizate din punct de vedere energetic.
Parlamentul urmează să ratifice Acordul pentru Planul de Creștere a Moldovei, prezentat astăzi de la tribuna Legislativului de premierul Dorin Recean.
Prim-ministrul a accentuat că 400 de milioane de euro din asistența oferită de UE sunt granturi, adică bani care nu trebuie returnați.
Mai mult, șeful Guvernului s-a arătat sigur că implementarea Agendei de Reforme va atrage investiții private în sumă de cel puțin 2,5 miliarde de euro în diverse domenii, dintre care un miliard în energetică, 580 de milioane de euro în infrastructură, 398 de milioane în afaceri, 237 de milioane de euro în agricultură etc.
„Cei care critică și spun minciuni despre acest pachet de stimulare a economiei Republicii Moldova nu vor, de fapt, ca Moldova să primească investiții reale pentru dezvoltare. Vor să țină cetățenii în zona gri a sărăciei. Mai ales că noi avem printre cele mai mici datorii publice din toată Europa. Noi vrem să dezvoltăm Moldova acum și să o facem corect. Drumul nostru este clar: mai multe locuri de muncă, salarii mai bune și servicii publice modern. (…) În rezultatul investițiilor din această facilitate și din fondurile de preaderare, care vor veni din anul 2028, vom avea condiții europene de viață ca și într-o țară europeană: drumuri, infrastructură, locuri de muncă bine plătite, grădinițe, școli, spitale moderne - așa cum sunt în Republica Cehă, în Italia, în Slovenia, în Germania, în România”, a precizat Dorin Recean.
Agenda de Reformă cuprinde 153 de măsuri structurate în șapte domenii - dezvoltarea afacerilor și sprijinirea agriculturii moderne, drumuri mai bune, rețele digitale rapide și accesibile, o administrație fiscală eficientă și transparentă, servicii publice mai bune în educație, sănătate și asistență socială, protecția mediului și dezvoltarea energiilor regenerabile, siguranță energetică și investiții în infrastructura critică, combaterea corupției și consolidarea justiției, adică a statului de drept.
„Toate aceste proiecte nu doar modernizează țara, ci și pregătesc economia și administrația publică locală și centrală pentru integrarea în Uniunea Europeană și pentru absorbția fondurilor europene de preaderare din următorul buget al UE 2028–2034. (…) Uniunea Europeană ne oferă un ajutor financiar fără precedent, dar succesul depinde de fiecare dintre noi. De felul în care muncim, construim și păstrăm unitatea. Acest acord ne pregătește pentru aderare, dar și pentru un trai european acum, nu peste 20 sau 50 de ani”, a adăugat premierul Recean.
Deputații din opoziția prorusă i-au reproșat premierului că ar „îndatora” R. Moldova, lucru respins de Dorin Recean, menționând că statul are nevoie de „ajutor pentru dezvoltare”.
„Această asistență este o șansă istorică pentru R. Moldova de a-și dezvolta economia și infrastructura”, a adăugat și președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian.






































































