12:03:17 24.04.2019
 
Stiri

PETIȚIE cu MII de semnături ale profesorilor, depusă la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: Cerințele cadrelor didactice

Social 04.09.2018 16:18 Vizualizări4851 Autor: Ziarul National
PETIȚIE cu MII de semnături ale profesorilor, depusă la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: Cerințele cadrelor didactice Facebook
Grupul „Pedagogilor Solidari” va depune, în după-amiaza zilei de miercuri, 5 septembrie, o petiție la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu peste 5 000 de semnături ale profesorilor, părinților și elevilor din R. Moldova, colectate în cadrul campaniei „Profesorii Merită”.

Principalele revendicări ale pedagogilor sunt majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, dar și dublarea salariilor personalului non-didactic.

Amintim că mai mulți profesori au protestat în fața Guvernului pe 16 august curent, atunci când au lansat campania „Profesorii Merită”.

Protestatarii au spus că vor aștepta un răspuns de la Guvern la această petiție până în luna octombrie curent.

Vedeți mai jos textul petiției:

Doamnei Monica Babuc,

Ministru al Educației, Culturii și Cercetării

Doamnei Svetlana Cebotari
Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Domnului Ghenadie Donos,
Președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei

Guvernului Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

PETIȚIE COLECTIVĂ

Cerem majorarea salariilor pentru cadrele didactice și non-didactice

Prin prezenta petiție, solicităm, în regim prioritar, majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și a cadrelor non-didactice cu 100%. Salariile trebuie să fie majorate de urgență, chiar în următoarele luni, până nu am ajuns la declinulul și degradarea totală a educației în Republica Moldova. La momentul actual, salariul de funcție al unui pedagog cu studii superioare constituie 3289 lei, iar a personalului non-didactic 1170 lei, iar candidații noi la funcțiile respective refuză să se mai angajeze, atunci când aud de astfel de salarii.

Totodată, pe parcursul ultimilor 7 ani, din sistemul educaţional al Republicii Moldova au plecat 7 582 învăţători, numărul total al acestora reducându-se de la 36 134 la 28 552. Principala cauză care îi determină pe profesori să plece din sistem sunt salariile mici. Dacă tendințele actuale se mențin, sistemul educațional riscă să ajungă în curând într-un punct ireversibil, când evitarea colapsului va deveni imposibilă. Primele consecințe ale politicii salariale deja le vedem: grădinițe care se închid pentru că nu sunt bucătari, ajutori de educatori sau chiar educatori, școli care se confruntă deja cu deficite mari de cadre didactice. Exodul masiv al cadrelor tinere, care activează în sistemul educațional, ar putea fi oprit doar dacă vor fi operate majorări salariale substanțiale, căci în comparație cu un tânăr judecător, care are un salariu de 18 540 lei, salariul unui cadru didactic e de 5,2 mai mic.

Totodată personalul non-didactic are la fel salarii neatractive sau mai bine zis extrem de mici, care nu acoperă nici minimul de existență, iar posturile respective rămân a fi vacante luni sau chiar ani de zile. Această situație se atestă în toate instituțiile din țară ceea ce creează riscuri sporite pentru sănătatea și securitatea copiilor, fapt ce nu mai poate fi acceptat.

Specificăm că procesul educațional nu poate fi realizat conform standardelor minime, deoarece educatorul de unul singur nu reușește să facă față tuturor necesităților și programului pentru 25-35 copii, și de multe ori să mai îndeplinescă concomitent și funcțiile ajutorului de educator. Educatorii fiind supraîncărcați pentru perioade lungi de timp, sunt într-un stres profesional continuu, ceea ce produce efecte negative asupra copiilor și aduce la plecarea educatorilor din grădinițe.
Putem să aducem multe argumente de ce e nevoie de o majorare semnificativă a salariilor din învățământ, putem aduce și mai multe argumente de ce este nevoie de a investi în educația tinerei generații și care va fi impactul majorărilor actuale pentru viitoarele generații. Dar îl vom cita doar pe premierul Pavel Filip, care a menționat la ședință cu președinții de raioane și cu responsabilii din educație că: „Problema noastră în educație nu a fost niciodată lipsa banilor. Problema a fost că nu am avut o viziune, nu am avut organizare. Dacă vom avea o viziune clară, vom găsi și bani. Cine face economie pe educație își taie viitorul”.

În acest context, SOLICITĂM:
Majorarea urgentă a salariilor cadrelor didactice cu 50% și a personalului non-didactic cu 100%.

Rugăm să fim informați, în termeni legali, până la data de 5 octombrie 2018, referitor la rezultatele examinării prezentei petiții și despre deciziile adoptate în vederea îndeplinirii solicitării înaintate.
Luând în considerare că de la pedagogi s-a cerut și să identifice sursele financiare pentru majorarea salariului personalului didactic și non-didactic, venim cu o serie de propuneri în acest sens:
1. Redirecționarea fondurilor destinate Arenei Chișinău – 200 milioane de MDL
2. Eficientizarea utilizării banilor publici. Vă aducem aminte că nou construitul gard din jurul Parlamentului costă 5 milioane de MDL, iar pentru Târgul de Crăciun din Chișinău statul a mai cheltuit 15 milioane.
3. Respectarea democrației, a condițiilor partenerilor de dezvoltare și în consecință deblocarea asistenței UE – 100 mil EUR.
4. Întoarcerea miliardului furat.
Vă informăm, că în cazul neîndeplinirii solicitării de majorare a salariului, ne rezervăm dreptul la acțiunile prevăzute de Codul Muncii și Legea Sindicatelor, dar și alte acte legislative ale Republicii Moldova.

Cu respect,
Grupul Pedagogilor Solidari

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Andrei Nastase 04.09.2018 16:37

Profesorii ar trebui sa inceteze sa primeasca bani in plic de la parinti, apoi sa isi ceara drepturile!

Rustin 04.09.2018 16:46

Trebuia să cereți bani de la Maia Sandu, care vă promite majorare la salarii, dar deocamdată vă cerșește bani de donații.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md