08:29:52 19.04.2019
 
Stiri

Peste șapte MII de micuți din R. Moldova s-au intoxicat cu PRODUSE CHIMICE, inclusiv medicamente, în ultimii cinci ani: Câteva zeci au decedat din această cauză

Social 11.09.2018 16:00 Vizualizări803 Autor: Ziarul National
Peste șapte MII de micuți din R. Moldova s-au intoxicat cu PRODUSE CHIMICE, inclusiv medicamente, în ultimii cinci ani: Câteva zeci au decedat din această cauză Suntparinte.md
Poză simbol

În ultimii cinci ani, 7 174 de copii din R. Moldova s-au intoxicat cu diverse produse chimice, 25 dintre care au decedat. Cele mai dese intoxicații sunt cu medicamente, alcool, pesticide, gaze, nitrați, acizi etc.

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică susțin că mai mult de jumătate din cazuri, 53%, au fost înregistrate în mediul rural. În orașe, mai frecvente sunt intoxicațiile cu medicamente, cum ar fi clonazepam, captopril, enalapril, clorotiazidă, indapamidă, furasemida, alprozalan, clonozepam, diazepam, paracetamol etc., urmate de produsele cosmetice. În mediul rural, mai frecvent sunt înregistrate intoxicații cu pesticide (insecto-fungice), remedii raticide (otravă pentru șoareci), toxine vegetale etc.

Majoritatea intoxicațiilor acute cu medicamente, pesticide, detergenți și alte produse chimice de uz casnic se atestă la copiii de 1 - 5 ani, vârsta la care reflexul „mână-guriță” este dezvoltat bine, iar curiozitatea este sporită în cazul unui acces liber la substanțele interzise. Totuși, în cazurile intoxicațiilor copiilor în vârstă de până la un an, majoritatea sunt provocate de administrarea incorectă a medicamentelor de către părinți.

În rândul adolescenților, intoxicațiile au avut la bază intenții suicidale, mai ales printre cei care trăiesc în familii incomplete sau celor cu labilitate neuro-vegetativă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md