00:07:42 25.02.2020
 
Stiri

Peste 80 de milioane de euro de la UE pentru România și R. Moldova: Care sunt cele patru proiecte MARI de INFRASTRUCTURĂ, implementate în stânga Prutului și gestionate de la București

Social 12.09.2019 15:30 Vizualizări1854 Autor: Ziarul National
Peste 80 de milioane de euro de la UE pentru România și R. Moldova: Care sunt cele patru proiecte MARI de INFRASTRUCTURĂ, implementate în stânga Prutului și gestionate de la București


Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este în plină desfășurare, iar Comisia Europeană a alocat, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în total 81 de milioane de euro pentru a îmbunătăți viața cetățenilor din stânga Prutului, cu ajutorul Bucureștiului.

Programul conține, pe lângă altele, și patru proiecte mari de infrastructură, în valoare de 40,5 milioane de euro, semnate la finele lunii iunie 2019, contribuția UE fiind de 24,3 milioane de euro.

Proiectele se referă la crearea infrastructurii de comunicații, la cooperarea regională pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere România-Moldova, îmbunătăţirea structurii de operare SMURD și reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România – Moldova, respectiv birourile vamale Albiţa – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești.

Proiectul privind infrastructura de comunicații reprezintă continuarea demersului început în perioada 2007-2013, finanțat prin programul trilateral România-Ucraina-Moldova. Prin noul proiect vor fi instalate echipamente de fibră optică pe ruta Iaşi – Chişinău, va fi construit și operaționalizat un centru trilateral de poliție în Republica Molodva și vor fi interconectate inspectoratele de poliție din Republica Moldova.

Proiectul privind structura de operare SMURD reprezintă continuarea finanțării acordate în perioada 2007-2013, prin intermediul căruia au fost puse bazele acestui sistem de intervenție în Republica Moldova. Urmează finanțarea pentru construirea a șapte piste de aterizare pentru elicoptere – trei în România (Iaşi, Galaţi, Botoşani sau Vaslui) şi patru în Republica Moldova (Chişinău – 2, Bălţi -1 , Cahul -1), construirea unui poligon de pregătire (Iaşi) pentru personalul din serviciile de urgenţă din ambele state, respectiv construirea a două Unităţi de Primire a Urgenţelor (Chişinău şi Bălţi – Republica Moldova).

Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md