Parlamentul Republicii Moldova se pregătește pentru o săptămână de decizii importante: ratificări și noi legi în prim plan


Deputații se reunesc joi, 22 mai, în ședință plenară. Biroul permanent a aprobat suplimentul la ordinea de zi a ședințelor Parlamentului din 22 – 30 mai. Conform unui comunicat de presă al Legislativului, Parlamentul va trebui să ratifice Acordul de punere în aplicare a sprijinului oferit de Uniunea Europeană în contextul Mecanismului de Reformă și Creștere destinat Republicii Moldova.
Vor fi ratificate și Acordurile de grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru implementarea Proiectului „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”. Parlamentarii vor examina în prima lectură proiectele de lege referitoare la organizarea și funcționarea instituțiilor publice. Această inițiativă legislativă reglementează condițiile de constituire, reorganizare, funcționare și desființare a instituțiilor publice, incluzând atribuțiile și responsabilitățile acestora.
Tot în prima lectură vor fi analizate inițiativele legislative menite să consolideze măsurile de protecție a investițiilor în instrumente financiare derivate și regimul datoriilor vamale, precum și penalitățile aferente pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Pe ordinea de zi se află și mai multe proiecte de lege care vor fi discutate în lectura a doua. Printre acestea se numără proiectul legat de punerea în circulație a cărții de identitate eliberate cetățenilor Republicii Moldova și a cărții de rezidență pentru cetățeni străini, precum și proiectul de lege referitor la exercitarea profesiei de psiholog.
Vor mai fi abordate modificările Legii privind activitatea Poliției și statutul polițistului. De asemenea, se vor discuta subiecte legate de reglementarea domeniului educației fizice și sportului, dar și de facilitarea implementării proiectelor de eficiență energetică. Deputații vor examina suplimentar trei proiecte de lege pentru alinierea legislației naționale la cea a UE.
Este vorba despre modificarea Legii privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, proiectul legat de răspunderea de mediu pentru prevenirea și repararea daunelor aduse mediului, proiectul privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public. Potrivit ipn.md, toate aceste inițiative sunt cruciale pentru dezvoltarea continuă și sustenabilă a Republicii Moldova.









































































