16:22:00 21.02.2024
Stiri

Opoziția cere EXPLICAȚII de la vicepremierul Spînu în privința celor 11 MILIARDE de lei cheltuite pentru achiziția gazelor naturale. „Să invoci ideea de securitate, în condițiile când gazul se distribuie prin filiala „Gazprom”...”

Actualitate 20.01.2023 14:59 Vizualizări2150 Autor: Ziarul National
Opoziția cere EXPLICAȚII de la vicepremierul Spînu în privința celor 11 MILIARDE de lei cheltuite pentru achiziția gazelor naturale. „Să invoci ideea de securitate, în condițiile când gazul se distribuie prin filiala „Gazprom”...”


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este îndemnat să dea dovadă de transparență în privința achizițiilor de gaz și să nu se mai acopere cu „securitatea energetică a R. Moldova”. Liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Dinu Plîngău, susține că până acum s-ar fi plătit peste 11 miliarde de lei pentru gaze, însă autoritățile secretizează informația.

„R. Moldova a cheltuit peste 11 miliarde de lei, în mare parte credit, fără gram de transparență sau justificare adecvată. Asta fără a ține cont de miliardele oferite de stat pentru compensații. În plină criză, în sezonul rece, noi cheltuim gazul achiziționat cu prețul final de 1 500 de dolari. Prețul pe piață e de 700 de dolari, iar R. Moldova ar putea, având lichidități la „Energocom”, să procure gaz ieftin. Cel scump să-l păstrăm ca rezervă pentru vremuri mai bune de plătit. Acești bani nu i-a cheltuit Andrei Spînu din buzunarul lui, ci sunt banii fiecărui cetățean al R. Moldova, care achită facturi mari, plătesc impozite și vor întoarce creditele statului. Secretizarea informațiilor despre achizițiile de gaze naturale, care sunt distribuite de „Moldovagaz”, se face doar în raport cu cetățenii noștri. Or să invoci ideea de securitate, în condițiile când totul se distribuie prin filiala „Gazprom”, trebuie să ai mare talent la minciuni”, a menționat Plîngău.

CITIȚI și SA „Energocom” a vândut companiei „Moldovagaz” 96 de milioane de metri cubi de gaze în decembrie: Ce preț a cerut pentru mia de metri cubi și pe ce intenționează să cheltuie banii încasați

Potrivit sursei citate, în democrație există transparență.

„Fiecare bănuț plătit de contribuabili în factură trebuie justificat. Din momentul plecării capului în favoarea regimului separatist de la Tiraspol, împreună cu colegii am cerut transparență și dovada că banul public este cheltuit rațional. Am expediat zeci de scrisori și solicitări în adresa Guvernului, ministerului de resort, Cancelariei de Stat și „Energocom”, ca să primim răspunsuri contradictorii. Acest fapt denotă nesiguranță, haos și trezește multe dubii față de corectitudinea deciziilor luate de principalii responsabili.

A venit timpul ca întreaga societate, presa liberă, deputații care mai au demnitate și responsabilitate față de votul acordat de cetățeni să ceară transparență pe achizițiile din domeniul energetic. Ca prim pas, toată lumea este în drept să vadă contractul cu cei de la Cuciurgan, ca să nu mai fie situații jenante sau expuneri contradictorii, când noi primim mai multă informație de la presa din regiunea transnistreană decât de la autoritățile noastre”, a conchis Plîngău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md