11:20:48 26.09.2020
 
Stiri

Oleacologia – o nouă știință autohtonă, omologată pe plan mondial

Actualitate 26.07.2020 10:07 Vizualizări2257 Autor: Ziarul National
Oleacologia – o nouă știință autohtonă, omologată pe plan mondial


Trustia, elegii politikoase

Oleacologia - o nouă realizare exhaustivă a științei academice moldovenești omologată la nivel internațional. Vestea precum că pe firmamentul științific academic a apărut o nouă ramură a cunoașterii și erudiției umane a provocat o gigantică undă de șoc, un seism gnoseologic, ca să fim mai preciși, în lumea științifică nu numai europeană, ci și mondială. Nu e vorba, așadar, de o simplă descoperire a minții cercetătoare, de care se fac zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi, ci despre o nouă știință precum cibernetica, genetica, biologia, arheologia, antropologia, astronomia etcetera și viceversa, descoperire epocală care ne plasează în cohorta țărilor civilizate și confirmă ceea ce ilustrul nostru cronicar intuia cu câteva secole înainte: „Nasc și la Moldova oameni”. Iată că s-a adeverit! În acest context extraordinar, corespondenta noastră permanentă Frosi Buraga i-a adresat câteva întrebări incomode savantului Dr. P. Stuh, autorul oleacologiei propriu-zise.

Frosi Buraga: Felicitări, dle Dr Stuh, pot să vă numesc oleacolog?

Dr. P. Stuh: E logic să fiu numit oleacolog și, iertată-mi fie modestia, părinte al oleacologiei...

FB: Se știe că lui Arhimede i-a venit inspirația în cada de baie, iar lui Niuton i-a căzut un măr în cap și astfel omenirea beneficiază astăzi de legea gravitației universale. Cum s-a născut în capul Dvs. ideea oleacologiei și, dacă se poate, pe scurt, ce prezintă ea?

Dr. P.Stuh: Voi răspunde tranșant: rolul mărului căzut în cap l-a jucat pșâdintele Dodon, când explica poporului ce înseamnă să te infectezi cu Covid-19: „Parcă ai avut olecuțâcă probleme cu nasul, olecuțâcă ți-o trecut răceala prin tine și tu ai trecut Coronavirusul, nici nu ai știut de lucrul acesta….” – vă amintiți? Auzindu-l, am simțit că a trecut ceva electric prin capul meu, apoi a mai trecut o dată, ca un un țiuit de țânțar pornit la vânătoare, era ideea oleacologiei, dar nu m-am grăbit să strig „Evrica!”, fiindcă eram în carantină și, dacă ieșeam în stradă, riscam o amendă de 22 de mii de lei.

FB (nerăbdătoare): Și ce este, totuși, oleacologia?

Dr. P. Stuh: Este știința despre fenomenele și procesele care au loc, dar pe care nu le cunoaștem, nu le știm.

FB: Păi, de unde știm că au loc, dacă nu le cunoaștem?

Dr. P. Stuh: Nu vi s-a întâmplat să vreți ceva și să nu știți ce? Nu spunea Nicolae Timofti că nouă ne lipsește ceva, dar nu se știe ce? Sau kuliokul pe care Plahotniuc i l-a transmis lui Dodon…. Vă amintiți ce a spus procurorul general Stoianoglo?

FB: Că nu știe ce se afla în punga respectivă…

Dr. P. Stuh: Exact! Există un kuliok, noi îl vedem, se știe, deci, că are loc procesul transmiterii de la Plahotniuc la Dodon, dar nu cunoaștem în ce valută și cât!

FB: Și cum ne ajută oleacologia?

Dr P. Stuh: Oleacologia este știința care răspunde la asemenea întrebări. Oleacă știm, oleacă intuim, oleacă vedem, oleacă simțim, oleacă deducem și tragem concluzia că procurorul general o face pe prostul…

FB: Nu pot să scriu așa ceva despre un procuror independent, ne citește SIS-ul, nu vreau să supun riscului publicația noastră. Un alt exemplu, dacă se poate…

Dr.P.Stuh: În cazul acesta, mai bine să vă povestesc despre planurile noastre pe viitor.

FB: Chiar vă rog, ați anticipat ultima mea întrebare. Ce viitor are oleacologia?

Dr. P. Stuh: Oleacologia are viitor! Noi planificăm să plantăm la Sadova o vie, pe câteva mii de hectare, pe care să o numim „Pamiat Gațcanu”.

FB: Domnule Dr. Stuh, mulțumim pentru interviu.

Dr. P.Stuh: Dar nu am încheiat… Nici nu m-ați întrebat ce are Gațcan cu oleacologia.

FB: Nu suntem revistă științifică, e suficient pentru cititorii noștri.

Dr P. Stuh: O să scriu reclamație la SIS!

Pentru conformitate: Frosi Buraga
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md