O treime din consumul anual de energie electrică a spitalului raional Sângerei, generată de un sistem fotovoltaic, instalat pe acoperișul instituției cu sprijinul PNUD și GEF


O treime din consumul anual de energie electrică a spitalului raional Sângerei va fi generată de un sistem fotovoltaic, instalat pe acoperișul instituției cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova și al Facilității Globale de Mediu (GEF). Instalația a fost dată în exploatare în această săptămână și are o putere totală de 84 kW.
Potrivit calculelor preliminare, instalația de pe acoperișul spitalului raional Sângerei urmează să genereze anual peste 100 mii de kWh.
Costurile totale ale sistemului fotovoltaic și al lucrărilor de modernizare a rețelelor electrice a fost de aproximativ 98,6 mii dolari SUA. Resursele financiare au fost oferite de PNUD Moldova și GEF și urmează să fie restituite timp de maximum șapte ani de Consiliul raional Sângerei, din contul economiilor la consumul de energie electrică. Banii vor fi utilizați ulterior pentru implementarea altor proiecte de eficiență energetică.
Spitalul raional Sângerei a fost selectat în calitate de instituție beneficiară în urma unui concurs public lansat în vara anului 2021 de PNUD Moldova, în parteneriat cu Green City Lab Moldova. La competiție au participat 18 instituții publice din șapte raioane ale Republicii Moldova. În urma evaluării, au fost selectate două locații pentru instalarea panourilor fotovoltaice: Spitalul raional Sângerei și Centrul de plasament din Sculeni, raionul Ungheni.
Instalațiile fotovoltaice sporesc reziliența energetică a celor două instituții prin reducerea consumului de energie electrică din rețeaua centralizată și, nemijlocit, implică facturi mai mici.
„Implementarea unor asemenea proiecte de eficiență energetică a devenit posibilă odată cu dezvoltarea în legislația națională a mecanismului de contorizare netă. Anume acest mecanism este unul de succes, deoarece necesită investiții mai mici. Nu e nevoie de acumulatoare costisitoare, acest rol jucându-l rețeaua electrică centrală. Vom dezvolta acest mecanism în continuare, pentru ca orice instituție publică să poată beneficia”, a afirmat Victor Parlicov, Ministrul Energiei, la evenimentul de dare în exploatare a instalației.
Clădirea spitalului raional Sângerei a fost dată în exploatare în anul 1967 și are o capacitate totală de 180 de locuri.






































































