03:50:44 31.05.2023
Stiri

O nouă subvariantă de COVID-19: Se răspândește rapid în mai multe țări

Actualitate 21.09.2022 07:58 Vizualizări1424 Autor: Ziarul National
O nouă subvariantă de COVID-19: Se răspândește rapid în mai multe țări


BA.4.6, o subvariantă a variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2, s-a răspândit rapid în SUA, iar acum se răspândește în Marea Britanie.

Cel mai recent document informativ privind variantele COVID-19 de la Agenția de Securitate a Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) a menționat că, în cursul săptămânii începând cu 14 august, BA.4.6 a reprezentat 3,3% din mostrele din Regatul Unit. De atunci, prevalența a crescut pentru ca subvarianta să reprezente aproximativ 9% din cazurile analizate.

În mod similar, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, BA.4.6 reprezintă acum mai mult de 9% din cazurile recente din SUA. Varianta a fost identificată și în alte câteva țări din întreaga lume.

BA.4.6 este un descendent al variantei BA.4 a lui Omicron. BA.4 a fost detectat pentru prima dată în ianuarie 2022, în Africa de Sud, iar de atunci s-a răspândit în întreaga lume alături de varianta BA.5.

Nu este complet clar cum a apărut BA.4.6, dar este posibil să fie o variantă recombinantă. Recombinarea are loc atunci când două variante diferite de SARS-CoV-2 (virusul care provoacă infecția COVID-19) infectează aceeași persoană, în același timp.

În timp ce BA.4.6 va fi similar cu BA.4 în multe feluri, acesta poartă o mutație a proteinei Spike, o proteină de la suprafața virusului care îi permite să intre în celulele noastre și să le infecteze.

Această mutație, R346T, a fost observată în alte variante și este asociată cu evaziunea sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că ajută virusul să ocolească anticorpii dobândiți în urma vaccinării și a infecției anterioare, conform Science Alert.

Variantele de Omicron, mai transmisibile dar mai puțin agresive

Din fericire, infecțiile cu Omicron au, în general, efecte mai puțin grave și s-au observat mai puține decese cauzate de Omicron decât în cazul variantelor anterioare. Ar fi de așteptat ca acest lucru să se aplice și în cazul BA.4.6. Într-adevăr, nu au existat încă rapoarte că această variantă ar cauza simptome mai severe.

Totuși, știm că subvariantele Omicron tind să fie mai transmisibile decât variantele anterioare. BA.4.6 pare a fi chiar mai bun la evitarea sistemului imunitar decât BA.5, varianta dominantă în prezent.

Universitatea Oxford a raportat că persoanele care au primit vaccinul original Pfizer împotriva COVID-19 produc mai puțini anticorpi ca răspuns la BA.4.6 decât la BA.4 sau BA.5. Acest lucru este îngrijorător, deoarece sugerează că vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea fi mai puțin eficiente împotriva BA.4.6.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md