Cauza morții pentru aproape un MILION de oameni pe an


Numărul cazurilor de suicid a înregistrat o creștere cu până la 60% în mai multe țări ale lumii. Potrivit datelor statistice oferite de Ministerul Sănătății, în Republica Moldova, în anul 2013, au fost înregistrate 576 de cazuri de suicid, pe când în 2012 – 571 de cazuri. Totodată, numărul cazurilor de suicid în rândul copiilor cu vârsta de până la 17 ani a scăzut considerabil: 13 cazuri în 2013, față de 24 de cazuri în 2012.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) prezintă, totuși, cifre îngrijorătoare. Anual, peste 800 000 de persoane îşi pun capăt zilelor, ceea ce echivalează cu un deces la fiecare 40 de secunde.
Suicidul este o problemă majoră în ţările europene, având o rată medie de 13,9 cazuri la 100 de mii de persoane (OMS, 2013). Sunt afectate persoane de toate vârstele, culturile şi grupurile de populaţie. Impactul psihologic şi social al suicidului asupra familiei şi comunităţii este enorm, iar costurile economice asociate anual cu decesul sau leziunile autoprovocate ar fi, potrivit estimărilor, de ordinul miliardelor de euro.
Peste 90% din toate cazurile de sinucidere sunt asociate tulburărilor mintale (în special depresia şi consecinţele cauzate de consumul de alcool şi substanţe narcotice). În medie, rata suicidului pe sexe este de trei ori mai mare la bărbaţi decât la femei. Tentativele tind să fie de două-trei ori mai frecvente la femei, deşi aceste diferenţe de gen s-au redus în ultimii ani.
Ieri, a fost marcată Ziua mondială de prevenire a suicidului și a fost centrată pe conştientizarea de către comunitate şi populaţie a faptului că acest fenomen poate fi prevenit.









































































