21:05:56 22.03.2023
Stiri

NOU // O unitate de medicină materno-fetală, înființată în R. Moldova: Investigațiile medicale efectuate aici vor permite depistarea precoce a anomaliilor de dezvoltare a fătului

Actualitate 09.02.2023 13:40 Vizualizări1097 Autor: Ziarul National
NOU // O unitate de medicină materno-fetală, înființată în R. Moldova: Investigațiile medicale efectuate aici vor permite depistarea precoce a anomaliilor de dezvoltare a fătului Ministerul Sănătății


O unitate de medicină materno-fetală va fi înființată la Institutul Mamei și Copilului până în anul 2025, unde femeile gravide din R. Moldova vor avea acces la metode noi de investigații medicale.

Acest lucru este prevăzut în memorandumul de înțelegere semnat astăzi de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nicolaos Dendias, și cu președintele Fundației de Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie, profesorul Kypros Nikolaides.

Memorandumul presupune implementarea unui program de medicină materno-fetală, în perioada 2022-2025, inclusiv înființarea unei unități de medicină materno-fetală la Institutul Mamei și Copilului. Investigațiile medicale efectuate aici vor permite depistarea precoce a anomaliilor de dezvoltare a fătului – cromozomiale, genetice, alte afecțiuni la bebeluși și gravide.

De asemenea, doi obstetricieni din Republica Moldova vor beneficia de burse pentru formare profesională, acordate de FMF. Potrivit Ministerului Sănătății, medicii vor obține competențe în diagnosticul anomaliilor fetale, malformațiilor congenitale, afecțiunilor la gravide care determină nașterea prematură și decesul. Vor fi ghidați în acest sens de profesorul Kypros Nikolaides, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în medicina materno-fetală. Doctorii vor aplica cunoștințele însușite în cadrul unității de medicină materno-fetală din Republica Moldova, pentru activitatea căreia FMF va dona ecografe, computere, mobilier etc.

La fel, va fi elaborat un program de formare profesională în medicina materno-fetală, în cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md