15:17:50 27.04.2024
Stiri

Noi probleme la o școală românească din Ucraina. „Limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba minorității naționale“, nu cu româna

Actualitate 30.01.2024 15:59 Vizualizări659 Autor: Ziarul National


Noi probleme la o școală românească din Ucraina. „Limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba minorității naționale“, nu cu româna

Românii din sudul Basarabiei semnalează noi probleme în demersurile de reorganizare a școlii din satul Erdek-Burnu/Utkonosivka. Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), informează asupra faptului că românii din sudul Basarabiei întâmpină noi probleme în demersurile de reorganizare a școlii din satul Erdek-Burnu/Utkonosivka.

Mai exact, românii din Ucraina au înaintat sute de cereri privind transformarea școlii în liceu, cereri ce au fost respinse pe motiv că „nu sunt formulate corespunzător“.

În plus, autoritățile au tergiversat demersul de acordare denumirii de „Ștefan cel Mare și Sfânt” pentru noua unitate școlară din localitate.

Acum, potrivit lui Anatol Popescu, Direcția de Învățământ a Consiliului Comunal Safianî, raionul Ismail a remis răspunsul oficial semnat de șefa direcției, Tetiana Yakimenko. „Astfel, conform documentului oficial, începând cu 1 ianuarie 2024 în programa de învățământ a Școlii din Utkonosivka sintagma „limbă moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română”, consecință directă a comunicatului Cabinetului Miniștrilor al Ucrainei (din 16.11.2023 - n.n.)”, scrie Anatol Popescu.

Totuși, reprezentantul românilor sud-basarabeni atrage atenția că în școală activează clase cu predare în „limba minorității naționale“, nu limba română, așa cum a decis Guvernul Ucrainei la finalul anului 2023.

„Statutul actual al școlii corespunde, în formularea Direcției de Învățământ, cerințelor legislației în vigoare din Ucraina, în școală activând clase cu predare în „LIMBA MINORITĂȚII NAȚIONALE”, alături de clase cu predare în limba de stat. Subliniem, că din această formulare nu rezultă că denumirea limbii a fost fixată ca LIMBĂ ROMÂNĂ, fapt care nu trebuie trecut cu vederea, știindu-se bine obiceiurile autorităților ucrainene de a se răzgândi în acest sens, cum s-a întâmplat la sfârșitul secolului XX, când, în mod tacit, fără niciun ordin asumat al Ministerului Educației din Ucraina, s-a resuscitat denumirea de limbă ”moldovenească” cu dedicație pentru școlile românești din regiunea Odesa”, mai precizează Anatol Popescu.

Anatol Popescu mai precizează că românii din Ucraina vor „depune toate diligențele necesare în vederea unei finalizări cât mai reușite și mai apropiate a demersului colectivului pedagogic al Școlii din Utkonosvika“.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md