17:57:48 29.11.2023
Stiri

Noi DEZVĂLUIRI despre cum ar finanța Kremlinul, prin intermediul lui Șor, partidele din R. Moldova: „Au găsit o nouă modalitate de a finanța partidele politice din R. Moldova cu scopul de a destabiliza situația”

Actualitate 28.09.2023 11:06 Vizualizări3112 Autor: Ziarul National
Noi DEZVĂLUIRI despre cum ar finanța Kremlinul, prin intermediul lui Șor, partidele din R. Moldova: „Au găsit o nouă modalitate de a finanța partidele politice din R. Moldova cu scopul de a destabiliza situația”
Poză simbol


După ce a rămas fără Aeroportul Internațional Chișinău și posibilitatea de a trimite nestingherit la Moscova tineri care să revină în R. Moldova cu câte 7 - 8 mii de dolari, bani primiți de la serviciile speciale ruse, Ilan Șor și gruparea criminală condusă de acesta au găsit o nouă modalitate de a finanța partidele politice din R. Moldova cu scopul de a destabiliza situația din republică, dezvăluie Deschide.md, cu referire la surse din cadrul procuraturii.

În cadrul examinării cauzei penale pornite pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, oamenii legii au depistat că Ilan Șor și exponenții acestuia utilizează platforma PYYPL - un portofel digital multi-valută, care permite oamenilor din întreaga lume să-și folosească banii online în siguranță.

Recent, Serviciul Vamal a confiscat la aeroport 1 900 de carduri bancare emise de către o companie din Dubai și aduse în R. Moldova în mod clandestin prin Istanbul.

Una dintre modalitățile de a introduce banii în R. Moldova, folosită de gruparea lui Șor, este utilizarea platformei PYYPL – o soluție de ultimă generație, care oferă servicii financiare și plăți digitale fără a avea nevoie de un cont bancar sau un card de credit fizic. Utilizarea acestei platforme a fost documentată de către Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție în dosarul în care sunt vizați deputații Nesterovschi și Lozovan. Conform surselor apropiate anchetei, banii care ajungeau la cei doi parlamentari veneau din Federația Rusă și au fost convertiți prin diferite scheme infracționale pentru a ocoli interdicțiile aplicate de către UE din cauza războiului din Ucraina.

Schema utilizată de gruparea lui Șor nu ar fi fost posibilă fără implicarea factorilor de decizie de la Moscova. Mai exact, la sfârșitul lunii septembrie 2022, Grupul rus Qiwi a procurat un pachet de circa 9,9% de acțiuni în cadrul Advanced Digital Applications Holdingb LTD – compania-mamă a PYYPL LTD. Conform acestei tranzacții, grupul Qiwi are un loc asigurat în Consiliul de administrație al Advanced Digital Applications Holdingb LTD. Totodată, el a obținut gratuit posibilitatea de a-și majora pachetul de acțiuni în viitor cu până la 26%, până la sfârșitul lunii aprilie 2024.

Astfel, utilizând platforma serviciilor speciale ruse și a oligarhilor afiliați Kremlinului, Ilan Șor reușește cu succes să introducă bani la Chișinău pentru a finanța ilegal diverse proiecte politice.

Câte partide ar finanța rușii prin Șor și Plahotniuc?

Săptămâna trecută, oamenii legii au anunțat despre desfășurarea unei ample operațiuni privind curmarea finanțării ilegale a partidelor politice din R. Moldova, soldate cu reținerea deputaților transfugi Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, precum și a candidatului la funcția de primar al capitalei, Mihail Bagas. În urma acelei operațiuni, întreaga societate a aflat că Șor aloca bani pentru finanțarea nu doar a „Renaștere” și „Șansă”, considerate formațiuni-satelit ale fostului Partid „Șor”, dar și altor forțe politice, inclusiv de orientare proeuropeană, precum Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE Moldova), condusă de Arina Spătaru, sau a unor candidați din partea altor partide fără știrea acestor formațiuni.

Recent, activistul civic pentru funcția de primar al Chișinăului, Mihail Bagas, a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Conform materialelor din dosar, confirmate inclusiv de Arina Spătaru, anume Bagas ar fi fost persoana responsabilă de gestiunea financiară pentru ALDE și alți candidați.

Cu câteva zile în urmă, Liga Orașelor și Comunelor (LOC), formațiunea din partea căreia candida Mihail Bagas, i-a retras sprijinul politic, menționând că nu a știut nimic de racordarea acestuia la Șor.

Arina Spătaru, despre rolul lui Mihail Bagas: „Era omul care ducea plicurile”

De asemenea, sursele Deschide.md indică asupra faptului că sunt și o serie de candidați independenți care primesc suport financiar din partea lui Șor. Scopul urmărit este trecerea ulterioară a acestora la o formațiune susținută de oligarhul fugar.

Aceste procese sunt extrem de complicate și costisitoare, iar public apare doar imaginea lui Ilan Șor. Amplitudinea fenomenului, oamenii și resursele alocate indică asupra implicării în aceste procese și a lui Vlad Plahotniuc. Recent, sediul de lux al fostului Partid Democrat, amplasat pe strada Armenească din capitală, a fost transmis în gestiunea partidului „Șansă”. Jurnaliștii au scris anterior despre persoanele care apar acolo, ședințe, instruiri și conferințe de presă ale liderului partidului, jurnalistul Alexei Lungu. Sediul se află sub sechestru și nu poate fi înstrăinat, dar acesta poate fi dat în folosință sau închiriat.

De asemenea, grupul media al lui Plahotniuc, GMG, la care anterior a activat și Alexei Lungu, brusc a revenit la viață și atrage jurnaliști cu salarii foarte mari și promisiuni de revenire în forță, scrie sursa citată.

De unde are Șor bani?

Pe parcursul ultimului an, instituțiile de drept au informat despre realizarea mai multor operațiuni, în urma cărora au fost ridicate sume de bani în numerar, dedicate pentru organizare de proteste sau, mai recent, pentru finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Procuratura Generală a menționat că, în cadrul dosarului penal privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor”, s-a documentat transmiterea sumei de peste 10 milioane de euro. Săptămâna trecută, când procurorul general interimar, Ion Munteanu, a mers la Parlament pentru a cere ridicarea imunității parlamentare a deputaților Nesterovschi și Lozovan, deputații au aflat că suma reală cheltuită de gruparea lui Șor, pe parcursul ultimului an, ar fi de peste 25 de milioane de euro. Ilan Șor, politician condamnat și care se ascunde în Israel, a confirmat public, în repetate rânduri, că aceștia sunt banii lui, obținuți din afacerile sale.

Activitatea de business a lui Șor, conform datelor publice, se baza pe câteva domenii: aeronautic (Avia Invest și Air Moldova, Aerofood), bancar (Banca de Economii, Banca Socială, Unibank), duty free (DFM), asigurări (Klasika Asigurări) și servicii pază (Thor Security Group, anterior Klasika Security). Pe durata ultimilor șapte ani, majoritatea din aceste companii au intrat în faliment sau au devenit foarte puțin profitabile.

De exemplu, Avia Invest nu mai controlează Aeroportul Internațional Chișinău și nu mai are venit, iar Air Moldova a intrat în insolvență. Totodată, regimul Duty Free în R. Moldova a fost anulat, respectiv profitabilitatea companiei a scăzut, iar contractele de arendă în AIC sunt pe ultima sută de metri. Companiile din sectorul bancar au falimentat, ba mai mult, au adus și o condamnare pentru Ilan Șor. Alte companii, precum grupul Klasika, au dispărut de mult timp de pe arena de business a R. Moldova. „Respectiv, de unde Șor are zeci de milioane de euro pentru a finanțe mai multe proiecte politice, proteste, corupția în justiție, zeci de avocați și presa afiliată?”, se întreabă portalul.

„Aceste fonduri ar fi, de fapt, de la oligarhi ruși. Anterior, presa a mai scris că serviciile speciale ale Rusiei folosesc oligarhi ruși pentru a crea canale de finanțare pentru proiectele lor politice din R. Moldova. De exemplu, Igor Ceaika a fost folosit pentru a-l finanța pe Igor Dodon și PSRM. Acum, mulți oligarhi ruși au probleme în jurisdicții occidentale, dar folosesc cu succes Turcia sau Dubai pentru a curăța fondurile pe care le direcționează în alte regiuni”, a punctat sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md