14:54:33 19.05.2024
Stiri

Nicu Popescu, ministrul de Externe din Republica Moldova, într-un interviu pentru POLITICO: Nu-l lăsaţi pe Putin să ne ţină în afara UE!

Actualitate 19.09.2023 15:14 Vizualizări999 Autor: Ziarul National
Nicu Popescu, ministrul de Externe din Republica Moldova, într-un interviu pentru POLITICO: Nu-l lăsaţi pe Putin să ne ţină în afara UE!


Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, insistată că aspiraţiile R. Moldova la UE nu ar trebui să fie la mila Moscovei, iar republica noastră merită să aibă veşti bune în ceea ce priveşte viitoarele planuri de extindere a blocului comunitar, în ciuda sutelor de soldaţi ruşi care staţionează pe teritoriul său, în Transnistria.

Nicu Popescu a declarat într-un interviu acordat POLITICO că R. Moldova doreşte să devină cel mai nou membru al UE, iar publicația punctează că șeful diplomației noastre ar face presiuni pentru a i se oferi o cale clară de aderare atunci când Bruxelles-ul îşi va dezvălui, luna viitoare, cele mai recente planuri de extindere, în ciuda temerilor că aderarea Chişinăului ar putea târî blocul european într-un conflict îngheţat cu Rusia, vechi de zeci de ani.

„Totul ar fi mai uşor, dacă o țară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist - ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră - are efecte negative masive”, a recunoscut Nicu Popescu.

Susţinută de Kremlin, Transnistria, o regiune situată de-a lungul graniţei Republicii Moldova cu Ucraina, funcţionează ca un stat nerecunoscut de la căderea URSS, păstrându-şi steagul cu secera şi ciocanul din epoca sovietică şi folosind limba rusă ca limbă oficială.

Cu toate acestea, Nicu Popescu a insistat că nu este „deloc” adevărat că acest impas va afecta ambiţiile R. Moldova de aderare la UE.

„Teritoriul care este controlat de Guvernul nostru de la Chişinău poate adera la UE indiferent de ceea ce se întâmplă la est de noi, iar acest lucru include situaţia din jurul Transnistriei”, a declarat el. „Nimeni nu doreşte ţări divizate în interiorul UE, dar menţinerea ţărilor la mila manipulării geopolitice şi a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rău pentru continent, pentru UE şi pentru noi”, a arătat Nicu Popescu.

Diplomaţii moldoveni de la Bruxelles urmau să prezinte marţi Comisiei Europene un document de poziţie în care argumentează că guvernul lor „a depus eforturi susţinute pentru a ancora ferm ţara în familia europeană”.

Potrivit unui proiect văzut de POLITICO, în următoarele săptămâni „R. Moldova va lansa, de asemenea, un proces de autoevaluare pentru a identifica necesităţile legislative în vederea discuţiilor de aderare aşteptate”, deschizându-şi astfel calea pentru a adera fără întârziere la bloc.

Aceeași sursă amintește că preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei în Ucraina vecină şi a declarat că ţara sa de doar 2,6 milioane de locuitori trebuie să rupă legăturile istorice strânse cu Moscova.

În iunie anul trecut, liderii UE au acordat R. Moldova statutul de candidat, alături de Ucraina.

De asemenea, Bruxelles-ul a pus la dispoziţie sute de milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova să pună capăt dependenţei sale de energia rusă şi a trimis o misiune civilă în ţară în urma avertismentelor primite de la serviciile de informaţii ucrainene potrivit cărora politicienii pro-ruşi plănuiau să organizeze o lovitură de stat şi să răstoarne guvernul.

POATE DEVENI MOLDOVA MEMBRU UE CU UN CONFLICT PE TERITORIUL SĂU?

Între timp, sondajele de opinie au arătat în mod constant că majoritatea cetăţenilor moldoveni sprijină aderarea la blocul comunitar, iar aproape jumătate din populaţie are deja un paşaport UE, în mare parte datorită legăturilor de familie cu România vecină, menţionează POLITICO, citat de News.ro.

Cu ocazia unei vizite în ţară în luna mai, Josep Borrell, diplomatul de top al UE, a fost întrebat dacă problema transnistreană va întârzia procesul de aderare a Republicii Moldova. „Există precedente de state membre care au devenit state membre având o problemă teritorială în interior - este cazul Ciprului", a răspuns el.

Cu toate acestea, la începutul acestui an, românul Siegfried Mureşan, preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, a declarat pentru POLITICO că „Republica Moldova nu poate deveni membră a UE cu trupe ruseşti pe teritoriul său împotriva voinţei Republicii Moldova însăşi”. În ciuda sprijinului pentru virajul său pro-occidental, „va trebui să rezolvăm acest lucru înainte de aderare", a spus Mureşan.

Bruxelles-ul va oferi o actualizare a planurilor sale de extindere în luna octombrie. Trei dintre candidaţii la aderare - Moldova, Ucraina şi Georgia - se confruntă cu ocuparea unei părţi din teritoriul lor de către trupele ruseşti. Având în vedere că războiul din Ucraina face ravagii chiar peste graniţă, nu este clar dacă ţările UE sunt pregătite să îşi asume un risc pentru visul european al R. Moldova, conchide POLITICO.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 440 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 423 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md