13:54:26 04.06.2023
Stiri

Nicolae Ciucă, MESAJ plin de speranță la 105 ani de la UNIRE: ,,Basarabia a revenit, atunci, la România, după 106 ani. Ne revine nouă responsabilitatea de a susține R. Moldova, pentru a se desprinde definitiv din influența nefastă a Rusiei"

Actualitate 27.03.2023 19:58 Vizualizări1049 Autor: Ziarul National
Nicolae Ciucă, MESAJ plin de speranță la 105 ani de la UNIRE: ,,Basarabia a revenit, atunci, la România, după 106 ani. Ne revine nouă responsabilitatea de a susține R. Moldova, pentru a se desprinde definitiv din influența nefastă a Rusiei


României îi revine responsabilitatea de a menține unitatea de susținere pentru R. Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european, pentru a se desprinde definitiv din influența nefastă a Rusiei și a consemna pe deplin lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov, a afirmat luni premierul Nicolae Ciucă, cu ocazia împlinirii a 105 de ani la Unirea Basarabiei cu România.

,,Istoria ne învață că agresiunea militară, dominația ilegitimă și discriminarea națiunilor nu pot dăinui. Ne-o dovedesc aspirațiile dintotdeauna ale popoarelor, inclusiv ale poporului român, de a trăi liber, demn, unit și democratic. Iar acestea își găsesc cea mai concretă expresie în Marea Unire din 1918, începută la 27 martie cu revenirea Basarabiei la Patria-mamă, România. Ruptă din principatul Moldovei de peste 100 de ani, în 1812, de către Imperiul Țarist, Basarabia a arătat cât de puternic au putut dăinui spiritul românesc și o majoritate românească, în ciuda rusificării forțate.

Atunci, în condițiile vitrege ale Primului Război Mondial, când România lupta împotriva a trei mari imperii, s-a văzut foarte clar dorința românilor basarabeni de a trăi liberi și de a se uni cu Țara”, a transmis Ciucă, într-un mesaj remis de Guvern.

Acesta a amintit că revoluțiile din februarie și octombrie 1917 au creat spațiul pentru ca identitatea românească a Basarabiei să se reafirme și ca românii basarabeni să-și creeze propriile structuri reprezentative și de conducere, între care Sfatul Țării, care a condus Basarabia legitim și legal, după transferul real al puterii din partea guvernatorilor ruși, din noiembrie 1917.

Potrivit premierului, pașii spre Unire s-au făcut într-o manifestare deplină a principiului autodeterminării popoarelor, cu larga susținere publică a tuturor cetățenilor, în acțiuni recunoscute internațional care au culminat prin Unirea Basarabiei cu România, votată în ședința Sfatului Țării la care a participat premierul de atunci al României, Alexandru Marghiloman.

În mesajul său, premierul Ciucă i-a omagiat și pe Ion Inculeț, Onisifor Ghibu, Vasile Stroescu, Pantelimon Halippa, Constantin Stere, ,,numele fruntașilor români care au determinat Unirea și care au arătat că niciun imperiu nu poate dăinui”.

,,Basarabia a revenit, atunci, la România, după 106 ani”, a spus șeful Guvernului.

În același mesaj, Ciucă a adus un omagiu celor care au realizat Unirea Basarabiei cu România și au deschis calea Marii Uniri la câteva zile de la promulgarea la Chișinău a legii ce consfințește adevărul istoric al limbii române ca limbă de stat în R. Moldova, cel de-al doilea stat românesc.

De asemenea, Ciucă a salutat și ,,generația actuală de politicieni și oameni de cultură care reușesc să reașeze la Chișinău bazele democrației, europenizării și ale identității românești, asumând drumul comun în Uniunea Europeană”.

,,Astăzi ne revine nouă responsabilitatea de a menține unitatea de eforturi pentru a susține R. Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european, pentru a se desprinde definitiv din influența nefastă a Rusiei și a consemna pe deplin lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov, înțelegerea rușinoasă între cei doi criminali ai secolului trecut, Hitler și Stalin“, a conchis premierul României.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


mihai grigore 28.03.2023 10:06

: revista floare albastra = blue:legea ce consfinteste expresia" limba romana = limba de stat in basarabia!*"_ pe toate nivelele _inclusiv cel constitutional a fost votata de parlamentul de la chisinau si a intrat in exercitiu_ inclusiv la nivel de punere in tipar al manualelor scolare !*:

mihai grigore 28.03.2023 10:17

: proiectul de reunificare a basarabiei cu latura libera a fost votat de parlamentul de la bucuresti_ si e asteptata introducerea lui pe ordinea de vot a parlamentui de la chisinau_ delegarea vointei pe tema unirii fiind facuta prin conditionare de vot majoritar_ reusita cu succes_ la nivel de parlament si de presedentie in intreaga basarabia!*:

mihai grigore 28.03.2023 10:21

: mihai grigore- poet.editor.scientist_ zona metropolitana suceava_10h19'am_28 march 2023_ asa sa ne ajute dumnezeu!*: blue page_ the white house in old world !*:

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2023 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Resetarea Europei, l...

31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md