20:41:21 27.10.2020
 
Stiri

Nicolae Botgros, DEZAMĂGIT: „Intenționat sau întâmplător? Dureros este că a fost distrusă munca de un secol...”

Actualitate 25.09.2020 13:39 Vizualizări1632 Autor: Ziarul National
Nicolae Botgros, DEZAMĂGIT: „Intenționat sau întâmplător? Dureros este că a fost distrusă munca de un secol...”


Maestrul Nicolae Botgros, dirijorul Orchestrei „Lăutarii”, regretă pierderea suferită de lumea culturală din R. Moldova după ce clădirea Filarmonicii Naționale, Serghei Lunchevici” a ars joi ca o torță.

Lăutarul susține că a muncit aproape două decenii la Filarmonică, iar ieri a simțit „un nod în gât și am avut impresia că îmi fuge pământul de sub picioare”, atunci când a auzit despre tragedie.

„A fost o zi cu ghinion pentru toată lumea artistică de la noi, o zi în care s-au întâmplat lucruri care m-au pus pe gânduri și m-au făcut să mă întreb: „Cum, Doamne, mai e și lumea asta făcută?”. Poate dacă eram nițel mai tânăr, aș fi strigat de durere și revoltă, dar anii și experiența mea îmi spun că nu mai are sens.

Da, asta e dezamăgire.

Filarmonica Națională, instituția care a fost înzestrată cu numele unui Adevărat Om și al unui simbol al muzicii mari, Serghei Lunchevici, a fost distrusă în flăcări odată cu toată arhiva societății culturale din Republica Moldova.

Cum? De ce? Intenționat sau întâmplător? Ce rost mai au dezbaterile pretențioase care, cu siguranță, vor urma? Dureros este faptul că a fost distrusă munca de un secol… Asta e marea noastră prostie”, a scris maestrul pe o rețea de socializare.

CITIȚI și GALERIE FOTO // Directorul AIRM anunță o posibilă versiune vizavi de izbucnirea incendiului la Filarmonică: „A fost afectată inclusiv rezistența clădirii, ceea ce înseamnă că este nevoie de un poiect de reconstrucție totală”

Nicolae Botgros amintește că Filarmonica Națională a crescut și a educat o mare parte dintre artiștii virtuoși pe care i-a avut republica noastră.

„Au existat oameni care și-au dedicat întreaga viață acestei instituții și au făcut-o cu multă responsabilitate și devotament, evident nu am cum să nu-i menționez pe directorii Alexandru Fedco și Mihail Murzac. Aici au fost fondate colectivele: Joc, Fluieraș, Mugurel, Rapsodia, Lăutarii cu Nicolae Sulac, Noroc, Bucuria, Ansamblul „Țigănesc”, Orchestra Simfonică, Capela Corală „Doina” și alte zeci de colective artistice.

Timp de aproape două decenii, eu și soția mea, Lidia Bejenaru, am trăit prin muncă și dăruire la Filarmonica Națională din Chișinău. Rog să mă credeți, astăzi, am simțit un nod în gât și am avut impresia că îmi fuge pământul de sub picioare când am auzit vestea despre cele întâmplate.

Un singur lucru e clar pentru mine, anul 2020 nu este cel mai bun an pentru întreaga omenire și ar fi bine să avem încredere prin rugăciune în Dumnezeu și să ajungem cu bine în 2021”, susține Nicolae Botgros.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.10.2020 16:37 Ziarul National Alecu Reniță // Lăsați-ne în pace, po...

26.10.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Neutralitatea” trăd...

23.10.2020 09:09 Ziarul National Nicolae Negru // De ce se implică Put...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md