22:01:45 24.02.2020
 
Stiri

Modificări la Legea cu privire la Procuratură: Cum ar putea fi numit în funcție noul procuror general al R. Moldova

Social 04.09.2019 13:00 Vizualizări909 Autor: Ziarul National
Modificări la Legea cu privire la Procuratură: Cum ar putea fi numit în funcție noul procuror general al R. Moldova


Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege care schimbă procedurile de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției, pe care l-a supus dezbaterilor publice.

Noul proiectul de lege stabilește ca procurorul general va fi numit în funcție de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul candidaților propuși de către Comisia de concurs.

Din componența Comisiei de concurs ar urma să facă parte ministrul Justiției, doi foști procurori sau judecători cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un reprezentant al societății civile și un psiholog, toți cu o reputație profesională ireproșabilă, selectați de ministrul Justiției.

Totodată, candidatul la funcția de procuror general va trebui să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror, judecător sau avocat.

Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu va fi mai mic de doi, iar CSP va alege doar o persoană pe care o va propune spre numire șefului statului.

În cazul în care președintele republicii va respinge candidatura, Comisia de cncurs poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate anunța un nou concurs.

Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern și Parlament.

Menționăm că R. Moldova are la momentul actual un procuror general interimar, propus de Parlament și acceptat de Igor Dodon, după ce fostul procuror general Eduard Harunjen și-a prezentat demisia la solicitarea noii guvernări.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md