23:03:51 03.08.2020
 
Stiri

Modificări la Legea cu privire la Procuratură: Cum ar putea fi numit în funcție noul procuror general al R. Moldova

Social 04.09.2019 13:00 Vizualizări968 Autor: Ziarul National
Modificări la Legea cu privire la Procuratură: Cum ar putea fi numit în funcție noul procuror general al R. Moldova


Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege care schimbă procedurile de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției, pe care l-a supus dezbaterilor publice.

Noul proiectul de lege stabilește ca procurorul general va fi numit în funcție de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul candidaților propuși de către Comisia de concurs.

Din componența Comisiei de concurs ar urma să facă parte ministrul Justiției, doi foști procurori sau judecători cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un reprezentant al societății civile și un psiholog, toți cu o reputație profesională ireproșabilă, selectați de ministrul Justiției.

Totodată, candidatul la funcția de procuror general va trebui să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror, judecător sau avocat.

Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu va fi mai mic de doi, iar CSP va alege doar o persoană pe care o va propune spre numire șefului statului.

În cazul în care președintele republicii va respinge candidatura, Comisia de cncurs poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate anunța un nou concurs.

Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern și Parlament.

Menționăm că R. Moldova are la momentul actual un procuror general interimar, propus de Parlament și acceptat de Igor Dodon, după ce fostul procuror general Eduard Harunjen și-a prezentat demisia la solicitarea noii guvernări.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md