Ministrul de Externe de la Moscova: „Rusia poartă responsabilitatea pentru cetățenii ruși din Transnistria”. Cetățenii R. Moldova, majoritari în stânga Nistrului


Șeful diplomației lui Putin, Serghei Lavrov, a făcut din nou afirmații agresive la adresa Republicii Moldova, despre care spune că urmează o politică „vădit antirusească, antinistreană”. Totodată. Lavrov a lansat noi amenințări, spunând că Rusia „poartă responsabilitatea pentru cetățenii ruși din Transnistria”.
„În Transnistria trăiesc, din câte știu, 250 000 de cetățeni ruși. Bineînțeles, suntem responsabili pentru ei”, a declarat Lavrov, citat de Radio Moldova..
„În primul rând, este vorba de contingentul nostru de menținere a păcii și de grupul de trupe care păzește uriașul depozit de muniții din Cobasna”, a adăugat Lavrov, referindu-se la Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR), format din rămășițele Armatei a XIV-a a URSS și care ocupă de ani de zile teritoriul Republicii Moldova.
CITIȚI și OFICIAL // Cetățenii R. Moldova, MAJORITARI în Transnistria: Aproape 352 de mii de persoane care locuiesc în Transnistria dețin cetățenia R. Moldova
„Noi avem un mandat convenit la vremea respectivă de toate părțile”, a afirmat Lavrov, adăugând că „noi credem că acest mandat își menține pe deplin actualitatea și ne vom ghida după el”.
În același interviu, Lavrov a acuzat Ucraina că ar încerca să se amestece în situația din Transnistria, „inclusiv prin utilizarea forței”.
„Conducerea ucraineană joacă un rol foarte negativ, subversiv, deoarece a luat fără echivoc partea Chișinăului și susține în toate modurile posibile aspirațiile belicoase ale acestuia, aspirații distructive față de Transnistria, încălcând statutul său de mediator în formatul de negocieri «5+2»”, a declarat Lavrov.
Potrivit acestuia, Ucraina ridică fortificații la granița cu Transnistria, „arătându-se gata să se amestece în situația de acolo, inclusiv militar”, conform TASS, citat de Agerpres. „Dacă vorbim despre situația în general din Transnistria, desigur, aceasta s-a degradat ca urmare a politicii pe care guvernul moldovean, condus de președinta Sandu, a decis să o urmeze. Această politică este vădit antirusă, antitransnistreană, dacă vreți”, a declarat Lavrov în interviul pentru TASS.
Vorbind de legea împotriva separatismului, votată recent la Chișinău, ministrul rus de externe a declarat că Rusia „nu vede sentimente separatiste în Transnistria”.
„Vedem la conducerea transnistreană o dorință puternică de a pune în aplicare acele acorduri care au fost încheiate în formatul «5+2», care au ca scop o soluționare deplină, reciproc acceptabilă privind statutul Transnistriei”, a afirmat șeful diplomației ruse.
Serghei Lavrov a spus că formatul de negocieri „5+2”(Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia și OSCE, plus UE și SUA, ca observatori) este, în esență, înghețat: „În mare măsură, la acest lucru a contribuit politica Occidentului, care a decis să ia «reglementarea» în propriile mâini, să impună această reglementare Tiraspolului și să susțină pe deplin politica de confruntare, mioapă și de blocaj a președintei Sandu”.
Radio Chișinău notează că interviul lui Lavrov apare în contextul în care R. Moldova și Occidentul acuză Rusia de un „război hibrid” pentru destabilizarea situației cu scopul de a bloca parcursul european al republicii noastre.
Menționăm că Registrul de stat al populației al R. Moldova avea la evidență, pe 31 decembrie 2022, un număr de 360 938 de locuitori cu domiciliul în stânga Nistrului și municipiul Tighina, arată Biroul pentru Politici de Reintegrare (BPR), cu referire la datele Agenției Servicii Publice.
Dintre aceștia, 351 892 dețineau cetățenia Republicii Moldova, 328 625 - pașapoarte ale cetățeanului Republicii Moldova și 293 305 - buletine de identitate.
Drept urmare, cetățenii R. Moldova sunt majoritari în stânga Nistrului, alcătuind aproape 76% din cei circa 475 de mii de locuitori câți locuiau în Transnistria, potrivit datelor unui pretins referendum desfășurat de autoritățile separatiste de la Tiraspol în 2014.









































































