04:08:28 09.05.2021
 
Stiri

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, despre dezmățul de vineri din Parlamentul de la Chișinău: „Acțiune neconstituțională care arată dispreț față de independența Curții Constituționale”

Actualitate 26.04.2021 09:22 Vizualizări705 Autor: Ziarul National
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, despre dezmățul de vineri din Parlamentul de la Chișinău: „Acțiune neconstituțională care arată dispreț față de independența Curții Constituționale”


Declaraţia aprobată vineri în Parlamentul de la Chişinău, potrivit căreia Curtea Constituţională a Republicii Moldova ar „uzurpa” puterea în stat, „arată dispreţ” faţă de independența Curții, susține Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.

„Am asistat vineri la o evoluţie de evenimente care este foarte îngrijorătoare, pentru că a fost vorba de o acţiune desfăşurată în Parlament, în dispreţul prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, încercându-se intimidarea Curţii Constituţionale, încercându-se schimbarea compoziţiei Curţii Constituţionale printr-un vot care anula numirea chiar a preşedintelui actual al Curţii Constituţionale, numire făcută în 2019, printr-o „procedură” total neconstituţională şi, de asemenea, am constatat un demers prin care se dădea un vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii Constituţionale”, a afirmat ministrul român al Afacerilor Externe, într-un interviu la postul de televiziune „Antena 3”.

CITIȚI și Comisia de la Veneția DESFIINȚEAZĂ decizia PSRM-ȘOR prin care președinta CC a fost revocată din funcție: „Îndemnăm Parlamentul să-și ABROGE deciziile neconstituționale și să respecte hotărârile Curții”

„Înţelegem care sunt mizele foarte importante ale unei astfel de acţiuni, dar ea este neconstituţională, arată dispreţ faţă de independenţa Curţii Constituţionale care este înscrisă chiar în Constituţia Republicii Moldova şi a fost condamnată ca atare şi de către Uniunea Europeană, de către ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, de către Ambasada SUA de la Chişinău, inclusiv de Ambasada României, la instrucţiunile mele am dat un astfel de comunicat”, a arătat şeful diplomaţiei române.

Totodată, oficialul de la București a spus că respectivul demers din Parlamentul de la Chişinău arată importanţa care trebuie acordată în continuare statului de drept în Republica Moldova şi „importanţa evitării oricăror decizii sau demersuri care să pună sub semnul întrebării statul de drept”.

CITIȚI și DOC // Curtea Constituțională a SUSPENDAT decizia majorității PSRM-ȘOR: „Domnica Manole rămâne PREȘEDINTA Curții Constituționale”

„Am constatat inclusiv o luare de poziţie a Comisiei de la Veneţia în acest sens, care este extrem de clară în a sublinia că orice fel de atentat la adresa Curţii Constituţionale, orice fel de neacceptare a deciziilor unei Curţi Constituţionale, inclusiv în acest caz, reprezintă o încălcare a statului de drept", a evidenţiat ministrul român de Externe.

Totodată, Bogdan Aurescu a mai declarat că Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a fost „supus unor atacuri, în ultima perioadă, pe nedrept”.

„Nu este nimic adevărat din ceea ce s-a susţinut în aceste atacuri, cum că Ambasadorul Ioniţă nu ar mai fi susţinut de către Bucureşti. Dimpotrivă, eu vă răspund că este un diplomat excelent, că se bucură de toată susţinerea mea şi nu a existat niciun fel de chemare a lui la Bucureşti, pentru a fi muştruluit. Dimpotrivă, l-am chemat pentru a participa la întâlnirile pe care doamna preşedinte Maia Sandu le-a avut săptămâna trecută”, a arătat Bogdan Aurescu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

04.05.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // De la presa liberă l...

30.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Covidul politic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că instituțiile de învățământ din R. Moldova trebuie să revină totalmente la prezența fizică la ore a elevilor după vacanța de Paște?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md