Ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, a pledat, la Kiev, pentru includerea R. Moldova într-o abordare regională strategică pe termen lung
Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, în imediata proximitate a României, generează riscuri de securitate în regiune, fiind necesară o abordare regională strategică pe termen lung, în care să fie inclusă și R. Moldova, a declarat ministra Afacerilor Externe de la București, Luminița Odobescu, în cadrul reuniunii informale a miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc luni la Kiev.
Reuniunea a avut un caracter extraordinar, dată fiind găzduirea acesteia într-un stat terț (Ucraina). Ideea organizării unui Consiliu al Afacerilor Externe la Kiev a fost lansată inițial de România, încă de la începutul anului 2022, pentru a arăta solidaritatea și susținerea UE pentru Ucraina.
Potrivit Ministerului de Externe de la București, Luminița Odobescu a susținut importanța continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina, atât cât va fi necesar și a evidențiat necesitatea accelerării demersurilor la nivel european pentru a asigura flexibilitatea și predictibilitatea sprijinului militar al UE pentru Ucraina, inclusiv prin crearea unui fond militar dedicat Ucrainei în cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility).
În contextul alăturării României la Declarația comună de sprijin pentru Ucraina a G7, cu ocazia Summitului NATO de la Vilnius, șefa diplomației românești a exprimat deschiderea României de a continua discuțiile privind susținerea pe termen lung pentru securitatea Ucrainei.
Ministrul Odobescu a reconfirmat asistența României pentru Ucraina, pe toate palierele, și a informat cu privire la cele mai recente evoluții privind eforturile constructive depuse de București, în deplină solidaritate cu Ucraina, pentru a facilita exportul de cereale ucrainene, precizând că, până în prezent, 27 de milioane de tone de cereale au fost tranzitate pe teritoriul României, o contribuție majoră la Coridoarele de Solidaritate ale UE.
Menționăm că reuniunea de la Kiev a fost co-prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene (ÎR/VP), Josep Borrell, și de ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.
În cadrul reuniunii, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a susținut o alocuțiune. De asemenea, miniștrii UE au avut un schimb de opinii cu premierul ucrainean Denis Shmyhal.
Agenda reuniunii a inclus situația de securitate din Ucraina în urma agresiunii Rusiei, sprijinul multidimensional și pe termen lung al UE și al statelor-membre pentru securitatea Ucrainei, precum și demersurile diplomatice de susținere a Planului de Pace propus de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania