Ministerul rus de Externe, preocupat din nou de „suveranitatea” R. Moldova. Zaharova: „Sperăm că mai există forțe politice în R. Moldova care sunt capabile să realizeze că apropierea de NATO este sinonimă cu pierderea suveranității”


O apropiere a R. Moldova de NATO ar fi sinonimă cu „pierderea suveranității” republicii, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, reprezentanta statului care menține ilegal trupe militare pe teritoriul statului nostru.
„Sperăm că mai există forțe politice în R. Moldova care sunt capabile să realizeze că apropierea de NATO este sinonimă cu pierderea suveranității, iar extinderea nestăpânită a Alianței nu este altceva decât o continuare a tradițiilor neocoloniale ale Occidentului, care nu țin cont atât de caracteristicile politice interne ale statelor, cât și de legăturile vechi de secole cu vecinii lor”, se arată într-un comentariu semnat de Zaharova care răspunde, astfel, declarațiilor făcute săptămâna trecută de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Potrivit Mariei Zaharova, „tentativele de a atrage Republica Moldova în Alianța Nord-Atlantică, pe fondul situației din Ucraina, care a fost în mare măsură provocată de politica iresponsabilă de extindere a Alianței”, ar fi „cinice”.
Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu NATO, a declarat pe 5 aprilie curent, la Bruxelles, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, după încheierea reuniunii miniştrilor de Externe din statele Alianţei.
„R. Moldova e un partener de câteva decenii cu noi şi, evident, trezirea la trista realitate că Rusia este o ţară foarte agresivă şi care foloseşte forţa militară împotriva vecinilor săi i-a făcut să vină cu propuneri şi mai ambiţioase în parteneriatul deja existent cu NATO şi cu Uniunea Europeană”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.
Președinta Maia Sandu a declarat luni, 10 aprilie, într-un interviu televizat, că Federația Rusă a avut grijă, prin intermediul propagandei și dezinformării, să inoculeze ideea că NATO este ceva rău.
„Nu NATO provoacă războaie, Rusia vine cu războaie. Această frică de NATO este rezultatul propagandei de ani de zile a Federației Ruse, rezultatul propagandei rusești în raport cu ce înseamnă statutul de neutralitate al R. Moldova. Afirmația este și mai neserioasă, deoarece, fiind un stat neutru, noi suntem obligați să avem capacități de apărare. Iar dezinformarea Federației Ruse încearcă să inoculeze mesajul că neutralitatea înseamnă să nu te poți apăra. Dar ce înseamnă, de fapt, neutralitatea? Înseamnă că tu singur te aperi, că nu poți să contezi pe nimeni. Nu poți conta pe ajutorul altor țări, cum e în cazul NATO. Atunci tu trebuie să ai un sistem de apărare foarte puternic. Noi trebuie să combatem dezinformarea și trebuie să combatem propaganda rusă. Și da, o să întreprindem niște acțiuni în viitorul apropiat, astfel încât să avem acțiuni mult mai coerente și mult mai serioase la nivel de stat de combatere a propagandei rusești, inclusiv pe acest subiect al NATO”, a declarat Maia Sandu.









































































