00:42:03 06.08.2020
 
Stiri

Ministerul Justiției a ELABORAT un proiect de Lege privind activitatea ONG-urilor: „Scopul este de a reglementa implicația ONG-urilor în activitatea POLITICĂ”

Social 11.07.2017 17:00 Vizualizări2046 Autor: Ziarul National
Ministerul Justiției a ELABORAT un proiect de Lege privind activitatea ONG-urilor: „Scopul este de a reglementa implicația ONG-urilor în activitatea POLITICĂ”


Ministerul Justiției, în colaborare cu reprezentanții unor organizații non-guvernamentale, a elaborat un proiect de Lege care ar urma să reglementeze activitatea ONG-urilor din R. Moldova. Despre aceasta a anunțat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, pe pagina sa de facebook.

„Unele dintre prevederile introduse de Ministerul Justiției urmăresc scopul de a reglementa implicația ONG-urilor în activitatea politică prin mecanismele similare ce guvernează ordinea de finanțare a campaniilor electorale, a partidelor politice, societăților politice sau a altor actori ai vieții politice, deja existente în R. Moldova”, a scris ministrul.

Potrivit sursei citate, astăzi aceste instrumente interzic tuturor organizațiilor și persoanelor fizice, chiar dacă sunt ONG-uri, să desfășoare activități politice din contul finanțărilor externe, regula care pe alocuri nu ar fi fost luată în calcul de mai multe asociații obștești.

„Propunerea MJ este de a veni cu mecanisme mai clare pentru a fortifica și a nu lăsa loc de interpretări în exercițiul liber de activități de advocacy, expertiză, politici publice, dar și activități de promovare a obiectivelor statutare principale ale ONG-urilor. Totodată, cei care vor să desfășoare activități politice trebuie să facă acest lucru liber, în mod transparent și deschis, cu respectarea regulilor de finanțare a activităților electorale sau politice”, precizează Cebotari.

În același context, ministrul spune că oricare prevedere de acest fel trebuie să fie clar formulată, să corespundă întrutotul standardelor Consiliului Europei, recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și să nu fie în conflict cu practicile CEDO în materie de libertatea asocierilor.

„Ca oricare alt proiect, acesta necesită a fi definitivat, discutat într-un mod transparent și dezbătut public. Solicităm implicarea ONG-urilor interesate pentru a veni cu expertiză în scopul îmbunătățirii proiectului, pentru a reprezenta mai exact intențiile menționate”, a conchis sursa citată.

Proiectul respectiv poate fi găsit pe pagina web a Ministerului Justiției, la capitolul transparență în procesul decizional.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md