12:09:32 23.04.2024
Stiri

Mesajul SFÂȘIETOR al rețelei de licee „Orizont”, la un an de la RĂPIREA celor șapte profesori turci în R. Moldova și întemnițați în Turcia: „Șapte familii distruse, 18 copii au rămas fără tată”

Social 06.09.2019 09:12 Vizualizări1866 Autor: Ziarul National
Mesajul SFÂȘIETOR al rețelei de licee „Orizont”, la un an de la RĂPIREA celor șapte profesori turci în R. Moldova și întemnițați în Turcia: „Șapte familii distruse, 18 copii au rămas fără tată”


Acum exact un an, echipe de polițiști și angajați ai Serviciului de Informații și Securitate au început a vâna, de dimineață, profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont” din R. Moldova. Unii au fost opriți din drum, la alții le-a fost spartă ușa de la apartamente în văxul copiiilor lor, iar unii au fost luați chiar de la ore și duși într-o direcție necunoscută.

CITIȚI și VIDEO // Moțpan dă verdictul în cazul expulzării celor șapte profesori turci. „A fost o RĂPIRE ordinară. Ar exista supoziții că în spatele operațiunii au stat cei din PD și Plahotniuc. A știut și Candu. Nu sunt informații că Dodon ar fi implicat”

În timp ce rudele și avocații îi căutau, toți cei șapte reținuți au fost îmbarcați într-un avion și duși în aceeași zi direct în închisorile din Turcia, la solicitarea președintelui turc, Recep Erdogan, doleanță satisfăcută de fosta conducere a R. Moldova. Cinci dintre ai au fost deja condamnați la ani grei de închisoare, iar CtEDO a recunosct R. Moldova de încălcarea drepturilor acestor cetățeni, dictând despăgubiri de câte 25 de mii de euro pentru fiecare.

CITIȚI și PROBE // Fostul director SIS, Vasile Botnari, și adjunctul său, Alexandru Baltaga, ar fi direct IMPLICAȚI în extrădarea abuzivă a celor șapte profesori turci de la „Orizont”

„Vina” lor este că ar face parte din gruparea clericului Fethullah Gulen, stabilit în SUA, rivalul actualului președinte turc.

Rețeaua de licee „Orizont” a făcut public un mesaj sfâșietor la un an de când și-au pierdut colegii:

„6 septembrie 2018......Moldova, Europa Centrală

Acum un an, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, în Republica Moldova a avut loc un act fără precedent – răpirea oamenilor. Act care a șocat întreaga societate și a creat o rezonanță în comunitatea internațională. După aceasta totul s-a schimbat - opiniile, gândurile, planurile, destinele unor familii direct afectate de această crimă. Noi deja niciodată nu vom fi așa cum am fost până la 6 septembrie 2018…

„Puterile negre” au răpit din societatea moldovenească 7 persoane, 7 pedagogi. Șapte familii au fost distruse, au rămas 18 copii fără tată. Un act incredibil de insolent și monstruos. Cinci dintre ei au avut statut de solicitant de azil, care conform Convenției de la Geneva din 1951 trebuia să li se acorde protecția statutului. Republica Moldova nu a trecut acest examen, nu am putut demonstra că suntem un stat de drept...

Solicitanții de azil, în mod arbitrar, dimineața, au fost ridicați din case, din drumul spre lucru și aduși direct la Aeroport fără acte de identitate, fără control de frontieră, fără explicații, fără acces la justiție..... și trimiși în Turcia cu un avion fără informații de rută, închiriat și achitat din banii publici...

Astfel, au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului, convențiile internaționale. Ca să evităm repetarea acestor fenomene criminale în viitor, trebuie să cunoaștem cine și cum a procedat în acestă zi tristă din istoria contemporană a Moldovei.

Mulțumim întregii societăți moldovenești, mass-mediei independente din Moldova și de peste hotare, jurnaliștilor profesioniști, liderilor și reprezentanților opoziției de atunci, politicienilor curajoși, structurilor europene și organizațiilor internaționale, societății civile din Moldova și din țările europene, cetățenilor conștienți, care au stat alături de familiile, colegii, elevii și părinții acestor profesori, care au susținut supremația legii împotrivă acțiunilor criminale ale serviciilor secrete ale regimurilor autoritare.

Nu-i vom uita pe cei care au comandat, au organizat, au direcționat și au executat această crimă. Nu trebuie să uităm, ca să nu se mai repete!

Acești 7 oameni, profesori, care și-au dedicat mulți ani din viață, unii chiar peste 25 de ani, educației unei generații libere și demne, care au promovat Republica Moldova la nivel internațional, grație muncii cărora steagul Moldovei a fost arborat de sute de ori în diferite colțuri ale lumii, au demonstrat că cel mai mare potențial al Moldovei sunt oamenii intelectuali.

Astazi, exact la un an de la acest eveniment tragic, suntem convinși că aceste persoane inocente, care au suferit doar din cauza că au avut o viziune și nu s-au supus regimului Erdogan, nu a fost un sacrificiu zadarnic...

Noi ne-am schimbat, avem alte viziuni și credem că va veni această zi, când Republica Moldova va fi aliniată în rând cu țările libere și democratice, va avea o societate civilă dezvoltată, un sistem de drept impecabil și un stat care există pentru oameni!”.

Lista celor șapte profesori turci, expulzați pe 6 septembrie 2018 din R. Moldova de către SIS:

Riza Dogan, directorul filialei din Durlești a Liceului „Orizont”, solicitant de azil politic;

Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;

Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul la rețeaua de licee „Orizont”, solicitant de azil politic;

Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;

Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;

Huseyin Bayraktar, profesor de limba turcă la liceul „Orizont” din sectorul Ciocana al capitalei, permis de ședere în scop de muncă;

Sertif Ayri, profesor de limba turcă de la filiala „Orizont” din Bălți, cu permis de ședere în scop de muncă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md