15:37:03 18.04.2024
Stiri

MEMORANDUM // România modernizează rețeaua de stații SEISMICE din stânga Prutului: „R. Moldova poate fi afectată la fel de mult ca România în cazul unui cutremur în Vrancea”

Social 21.09.2017 16:36 Vizualizări1872 Autor: Ziarul National
MEMORANDUM // România modernizează rețeaua de stații SEISMICE din stânga Prutului: „R. Moldova poate fi afectată la fel de mult ca România în cazul unui cutremur în Vrancea”


Șeful Institutului de Geologie și Seismologie (IGS) al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Nicoară, și directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la București, România, Constantin Ionescu, au semnat astăzi, la Chișinău, un Memorandum de colaborare pe termen lung în domeniul seismologiei.

Ion Ilieș, șeful Centrului de Seismologie Experimentală al IGS, a declarat în cadrul evenimentului că documentul prevede schimbul de date, de programe și de experiență între cele două instituții de la Chișinău și București, inclusiv prin instruirea specialiștilor din R. Moldova peste Prut, colaborare științifică, dar și modernizarea rețelei naționale de stații seismice din R. Moldova.

Potrivit lui Ilieș, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la București a acordat, în ultimii zece ani, un suport substanțial instituției pe care o reprezintă, în valoare de 1,7 milioane de lei, „mai mult decât un buget anual al IGS”. Totodată, R. Moldova nu are specialiști, iar inginerii din România vin anual aici pentru a rezolva problemele tehnice ale stațiilor seismice din stânga Prutului.

România a donat R. Moldova, începând cu anul 2007, trei stații seismice digitale, fiecare în valoare de peste 50 de mii de euro, care transmit datele despre cutremure în timp real în cele două rețele naționale, și echipament cu care s-a reușit modernizarea altor trei stații seismice de pe teritoriul R. Moldova.

Anterior, specialiștii din R. Moldova lucrau cu aparatură sovietică care permitea înregistrarea datelor doar pe hârtie, care erau prelucrate mai apoi „cu lupa și cu rigla”.

„Actualmente, cu suportul colegilor din România, s-a reușit instalarea unui soft licențiat care înscrie datele de la stațiile seismice în timp real. Stația seismică instalată în anul 2010 la Mileștii Mici, Ialoveni, poate înregistra cutremurele la nivel global și transmite datele nu numai la Chișinău, dar și la București. Acum, suntem informați cu 35-40 de secunde înainte de a se produce un seism, iar în cinci minute putem determina parametrii cutremurului”, a declarat Ion Ilieș.

Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la București, Constantin Ionescu, a afirmat, la rândul său, că „R. Moldova poate fi afectată la fel de mult ca România în cazul unui cutremur în Vrancea”, fapt pentru care, în ultimii zece ani, specialiștii din România au monitorizat împreună cu colegii din R. Moldova focarul Vrancea și au făcut un schimb de date permanent, datorită interconectării celor două rețele naționale de seismologie.

Potrivit lui Constantin Ionescu, instituția pe care o conduce va organiza în această toamnă o licitație privind elaborarea unei aplicații de alertare și notificare a populației în caz de cutremur pe Android, Smartpfone și Iphone, iar noul memorandum semnat cu Institutul de la Chișinău prevede inclusiv dezvolarea unui sistem de avertizare în timp real și pentru populația din R. Moldova. Totuși, a subliniat șeful Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la București, cel mai important este ca populația să știe cum trebuie să acționeze în cazul unui cutremur.

Menționăm că, în prezent, stațiile seismice din R. Moldova sunt amplasate la Giurgiulești, Leova, Mileștii Mici, Soroca, Ștefan Vodă și Chișinău.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md