01:18:16 18.02.2018
Stiri

MEMORANDUM // România modernizează rețeaua de stații SEISMICE din stânga Prutului: „R. Moldova poate fi afectată la fel de mult ca România în cazul unui cutremur în Vrancea”

Social 21.09.2017 16:36 Vizualizări873 Autor: Ziarul National
MEMORANDUM // România modernizează rețeaua de stații SEISMICE din stânga Prutului: „R. Moldova poate fi afectată la fel de mult ca România în cazul unui cutremur în Vrancea”

Șeful Institutului de Geologie și Seismologie (IGS) al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Nicoară, și directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la București, România, Constantin Ionescu, au semnat astăzi, la Chișinău, un Memorandum de colaborare pe termen lung în domeniul seismologiei.

Ion Ilieș, șeful Centrului de Seismologie Experimentală al IGS, a declarat în cadrul evenimentului că documentul prevede schimbul de date, de programe și de experiență între cele două instituții de la Chișinău și București, inclusiv prin instruirea specialiștilor din R. Moldova peste Prut, colaborare științifică, dar și modernizarea rețelei naționale de stații seismice din R. Moldova.

Potrivit lui Ilieș, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la București a acordat, în ultimii zece ani, un suport substanțial instituției pe care o reprezintă, în valoare de 1,7 milioane de lei, „mai mult decât un buget anual al IGS”. Totodată, R. Moldova nu are specialiști, iar inginerii din România vin anual aici pentru a rezolva problemele tehnice ale stațiilor seismice din stânga Prutului.

România a donat R. Moldova, începând cu anul 2007, trei stații seismice digitale, fiecare în valoare de peste 50 de mii de euro, care transmit datele despre cutremure în timp real în cele două rețele naționale, și echipament cu care s-a reușit modernizarea altor trei stații seismice de pe teritoriul R. Moldova.

Anterior, specialiștii din R. Moldova lucrau cu aparatură sovietică care permitea înregistrarea datelor doar pe hârtie, care erau prelucrate mai apoi „cu lupa și cu rigla”.

„Actualmente, cu suportul colegilor din România, s-a reușit instalarea unui soft licențiat care înscrie datele de la stațiile seismice în timp real. Stația seismică instalată în anul 2010 la Mileștii Mici, Ialoveni, poate înregistra cutremurele la nivel global și transmite datele nu numai la Chișinău, dar și la București. Acum, suntem informați cu 35-40 de secunde înainte de a se produce un seism, iar în cinci minute putem determina parametrii cutremurului”, a declarat Ion Ilieș.


Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la București, Constantin Ionescu, a afirmat, la rândul său, că „R. Moldova poate fi afectată la fel de mult ca România în cazul unui cutremur în Vrancea”, fapt pentru care, în ultimii zece ani, specialiștii din România au monitorizat împreună cu colegii din R. Moldova focarul Vrancea și au făcut un schimb de date permanent, datorită interconectării celor două rețele naționale de seismologie.

Potrivit lui Constantin Ionescu, instituția pe care o conduce va organiza în această toamnă o licitație privind elaborarea unei aplicații de alertare și notificare a populației în caz de cutremur pe Android, Smartpfone și Iphone, iar noul memorandum semnat cu Institutul de la Chișinău prevede inclusiv dezvolarea unui sistem de avertizare în timp real și pentru populația din R. Moldova. Totuși, a subliniat șeful Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la București, cel mai important este ca populația să știe cum trebuie să acționeze în cazul unui cutremur.

Menționăm că, în prezent, stațiile seismice din R. Moldova sunt amplasate la Giurgiulești, Leova, Mileștii Mici, Soroca, Ștefan Vodă și Chișinău.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Polilogu 21.09.2017 22:07

Nu, Romania nu face nimic pentru R.Molotova ! Ce ajutor e asta? Statii seismice digitale la care nu mai trebuie sa tragi cu rigla si cu plaivasul !! La ce ne trebuie nouă/...voua, pardon, statii din astea ? Doar nu tin de foame ??? Pai, nu ?! Traiasca URSS , Lenin,Stalin si cu Putin!! Jos Romania !! Ce faceti , baieti? Nu scrieti nimic? Nici macar un mârâit colea ?

Comentarii
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
16.02.2018 09:16 Nicolae Negru De ce România nu se teme de Republica...

12.02.2018 09:15 Nicolae Negru Eșecul major al Guvernului Filip

09.02.2018 09:19 Nicolae Negru Este Andrei Năstase unchiul Maiei San...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md