17:05:10 18.05.2022
Stiri

Maria Mocanu: „Avem nevoie de cântecul patriotic”

Social 30.08.2014 16:02 Vizualizări3956 Autor: Ziarul National
Maria Mocanu: „Avem nevoie de cântecul patriotic”


Planuri // Interpreta va reveni cu un nou album de muzică folk aniversar și își propune finalizarea unei cărți de versuri

Maria Mocanu este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică folk de la noi. Ea a cucerit publicul cu vocea, dar și cu chitara. A participat la diverse manifestări în anii Mișcării de eliberare și renaștere națională. De asemenea, a prezentat spectacole în mai multe țări precum România, Ungaria, Ucraina, Austria, Italia ș.a. Pe moment, activitatea sa principală este cea de redactor radio, dar artista nu a uitat nici de muzică.

Emisiune radiofonică

Experiența în scenă, dar și îndelungata cercetare în domeniul etnologiei au determinat-o pe Maria Mocanu să realizeze emisiunea radiofonică „Dor de izvor” difuzată la Radio Chișinău. „E o emisiune de folclor cu invitați aleși, cu muzică de valoare care ar putea ajunge și la sufletul țăranilor, dar și la sufletul celor mai rafinați intelectuali”, spune artista. Cultura populară este un segment pe care mereu l-a valorificat. „Nu e ușor, dar îmi place”, adaugă Maria Mocanu. Întrucât emisiunea este difuzată zilnic, aceasta cuprinde un spectru larg de invitați printre care meșteri populari, muzicologi, artiști etc.

Din septembrie, emisiunile „Dor de izvor” vor fi difuzate și la Radio Iași.

Pauză de creație

De la o vreme încoace, nu o mai vedem pe Maria Mocanu nici la concerte, nici la emisiunile televizate. De doi ani și jumătate, artista se află într-o pauză de creație cauzată de problemele de sănătate ale mamei. Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2012, a lansat cartea „Fața soarelui: povestiri pentru copii”. Cu acest prilej, a participat la mai multe întâlniri cu cititorii, unde a și cântat cu vocea.

Cât despre chitară, Maria Mocanu spune că „după o pauză de lungă durată, la un instrument muzical nu mai poți reveni așa de ușor. Trebuie multă râvnă și insistență”. Interpreta crede că „pauzele de creație sunt binevenite pentru oricare artist, însă doar când acestea nu au cauze dramatice”. Atunci când nu cântă, Maria Mocanu se refugiază în scris. Astfel, a editat mai multe cărți de folclor precum: „Giurgiuleşti. Monografie etnofolclorică”, „Lin-pelin”, culegere de folclor, „Interviuri în do major” și „Colinde din sudul Basarabiei”.

Festival de muzică folk

Într-o eră a muzicii comerciale, muzica folk își pierde tot mai mult din popularitate. „Un Festival de muzică folk poate reanima acest fenomen aşa ca în cazul Festivalului de romanţe, care nu a prea rezistat în timp”, remarcă artista. Maria Mocanu este deţinătoarea Marelui Premiu la Festivalul Internaţional de muzică folk „Galbenă gutuie” (1991), laureată a Concursului republican de romanţe „Crizantema de Argint” (2004). A mai luat premii şi la alte festivaluri din ţară şi de peste hotare. A înregistrat un album audio de muzică folk, „Spune-mi ceva”, şi altul de colinde populare şi de autor, „Sus, mai sus, pe lângă cer”, precum şi CD-urile „Ce să fac eu dorului?”, „Dorul de mine s-a prins” (muzică populară), „Vă colind Colindul Mare” (colinde), „Secunda care sunt eu” (muzică folk) ş.a.

Lansarea unui nou album

Maria Mocanu își dorește neapărat să revină la muzică. În prezent, lucrează la niște cântece pe versurile lui Mihai Eminescu. „Aranjamentele muzicale i le-am încredinţat folkistului Anatol Rudei, care este un muzician foarte fin şi talentat”, ne mărturisește interpreta. Ea preconizează să lanseze iarna aceasta un album de muzică folk cu ocazia aniversării și să-l promoveze în cadrul unei emisiuni televizate. Totodată, artista speră să finalizeze și o carte de versuri cu acest prilej.

Independența, ce-am făcut cu ea?

Vocea și chitara interpretei au încântat publicul în anii Mișcării de eliberare și renaștere națională la diverse manifestări culturale consacrate sărbătorilor noastre naţionale – Ziua Independenţei şi „Limba Noastră cea Română”, precum și la întâlniri de creație, lansări de carte, a cântat „pe toate circumscripțiile electorale”, spune Maria Mocanu. Tot ea adaugă că „de atunci lucrurile nu s-au prea mișcat așa cum ne-am dorit”. Cu toate acestea, „valorile naționale există și noi încă mai avem mare nevoie de cântecul patriotic”, conchide artista.

Victoria Bortă

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md