Maia Sandu și Igor Grosu, recunoscători României pentru contribuția la consolidarea capacităților de apărare și securitate. Spicherul admite că pericolele de securitate ar putea să crească în ajunul reuniunii Comunității Politice Europene


Președinta Maia Sandu și spicherul Igor Grosu și-au exprimat recunoștința, în cadrul unor întrevederi separate cu ministrul Apărării Naționale de la București, Angel Tîlvăr, pentru sprijinul necondiționat al României oferit parcursului european al R. Moldova, inclusiv pentru contribuția adusă la consolidarea capacităților de apărare și securitate națională.
Discuțiile dintre oficiali au vizat în mod special cooperarea bilaterală în sectorul apărării.
„Instituțiile noastre lucrează pentru menținerea păcii și a democrației în R. Moldova, iar România este un partener strategic cu care cooperăm consecvent pentru consolidarea capacităților de apărare și de securitate națională”, a declarat Maia Sandu, după întrevederea cu Angel Tîlvăr, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău.
Șefa statului a mulțumit României pentru donația substanțială oferită în vederea îmbunătățirii sistemului logistic al Armatei Naționale.
CITIȚI și Ministrul Apărării Naționale de la București, Angel Tîlvăr: „Trebuie să continuăm să ne implicăm la nivel internațional pentru sprijinirea puternică a R. Moldova, un stat expus la amenințările hibride ale Federației Ruse”
La rândul său, spicherul Grosu a subliniat că discuțiile cu ministrul român s-au axat pe provocările de securitate cu care se confruntă R. Moldova în prezent și eforturile autorităților de a răspunde la aceste provocări.
„Instituțiile demonstrează o capacitate de a anticipa și de a reacționa la timp. În context, mi-am exprimat recunoștința pentru suportul oferit de România, inclusiv prin organizarea exercițiilor comune cu participarea militarilor moldoveni. De asemenea, în acest an, am dublat bugetul pentru apărare. Suntem deciși să identificăm resurse financiare suplimentare pentru a investi, în continuare, în armată”, a punctat Igor Grosu.
Un alt subiect al discuției a fost Reuniunea Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie.
„Suntem conștienți că, înaintea acestui eveniment, pericolele de securitate ar putea să crească. Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, unde liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. În același timp, Summitul este o ocazie în plus să vorbim despre prioritățile noastre în procesul de integrare europeană”, a conchis Igor Grosu.











































































