21:12:13 22.03.2023
Stiri

Maia Sandu, la ,,Moldova 1": ,,Neutralitatea funcționează doar atunci când celelalte țări o respectă"

Actualitate 17.03.2023 22:11 Vizualizări1382 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, la ,,Moldova 1


Neutralitatea funcționează doar atunci când celelalte țări o respectă, iar Republica Moldova trebuie să fie capabilă să se apere.

„Neutralitatea este în Constituție și cetățenii decid dacă trebuie schimbată Constituția sau nu. Noi vedem în sondaje că majoritatea cetățenilor în continuare susțin neutralitatea. Noi respectăm alegerea cetățenilor, pentru că așa funcționează democrația. În același timp, noi trebuie să discutăm și să spunem că neutralitatea funcționează doar atunci când celelalte țări respectă ceea ce e scris în Constituția noastră. Acum avem cazul Federației Ruse care nu a respectat suveranitatea și independența Ucrainei și de asta a invadat-o. Avem situația Federației Ruse care astăzi nu respectă neutralitatea Republicii Moldova, pentru că avem pe teritoriul țării noastre o armată care stă ilegal aici. De aceea, trebuie să avem un sistem de apărare. Neutralitatea nu înseamnă că nu te aperi, să stai și să aștepți să vină să te cotropească dușmanul. Dacă ți-ai asumat neutralitatea, așa cum am făcut-o noi în Constituție, înseamnă că singuri trebuie să fim capabili să ne apărăm. De aceea, creștem capacitatea noastră de apărare. Noi vrem ca oamenii noștri să trăiască în pace și să fie în siguranță. De asta facem aceste lucruri”, a declarat Maia Sandu vineri-seară în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune ,,Moldova 1".

Vorbind despre NATO, Maia Sandu a menționat că este necesară o discuție cu cetățenii, întrucât propaganda rusă dezinformează și prezintă lucrurile eronat.

„O problemă mare este propaganda rusă care dezinformează și care prezintă lucrurile pe invers, pentru că propaganda rusă acum acuză NATO, UE, Ucraina și pe cine vrei de războiul pe care îl duc ei. Iată că această propagandă, care ajunge și în Republica Moldova și unii oameni se lasă manipulați, a creat această atitudine a unei părți a societății față de NATO. Trebuie să avem această discuție. Dar, repet, în Constituție avem scrisă neutralitatea, noi o respectăm, dar neutralitatea înseamnă că singuri îți dezvolți capacitatea de apărare. Nu poți să contezi pe ajutorul cuiva, așa cum se întâmplă în grupul țărilor care sunt membre NATO”, a adăugat Maia Sandu, citată de moldova1.md.

În cadrul aceleiași emisiuni, Maia Sandu a afirmat că mandatul de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, emis de Curtea Penală Internațională, confirmă faptul că liderul de la Kremlin se face vinovat personal de crimele de război comise în Ucraina.

Moldovenii nu au fost niciodată de partea ucigașilor. Noi am condamnat agresiunea Rusiei din prima zi de război, am vorbit tranșant despre faptul că Rusia vrea răsturnarea ordinii constituționale în Republica Moldova. Am știut că Rusia încearcă să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova, am știut despre propagandă și, în momentul în care am avut probe concludente de răsturnare a guvernării de la Chișinău, atunci am ieșit și am vorbit public ca oamenii să știe cine sunt prietenii și dușmanii noștri”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a reiterat faptul că Federația Rusă se află departe de hotarele noastre, datorită ucrainenilor, a curajului și dragostei lor pentru libertate.

„Deoarece Federația Rusă nu poate ajunge la hotarele noastre, ea poartă un război hibrid”, a punctat Maia Sandu şi a adăugat că instituțiile responsabile ale statului ţin situația sub control şi sunt capabile să asigure siguranța cetățenilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

TUN 18.03.2023 17:21

Imposibil de criticat discursul doamnei Presedintas dar putem si noi sa ne dam o parere. Ne mira tacerea generala la eveniment. Neutralitatea este o himera pe care o respecta cine vrea& si cand vrea.Cu toate garantziile mondiale nimeni nu a impiedicat cu fortza razboiul rusiei contra UKRA stat neutru. Nimeni nu si a trimis macar un soldat sa apere ukraina. In cazul basarabiei ne imbatam cu apa rece ascultand propaganda komunista a lui voronoff si dodonoff cerand neutralitate . Singura tzara care isi va trimite soldatzi sa moara pentru maldafani este romanIa Cu o conditzie ::: ca KOKO II SI socio koko II SA NU SE OPUNA.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md